Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS tidak kongsi risikan penuh ke atas serangan pengganas Moscow – NYT

(SeaPRwire) –   Hubungan yang bermusuhan antara Washington dan Moscow menghalang pendedahan penuh tentang apa yang diketahui, sumber berkata kepada akhbar itu

Kekurangan kepercayaan antara AS dan Rusia menghalang Washington daripada berkongsi semua maklumat perisikan yang dimilikinya tentang serangan pengganas yang bakal berlaku di Moscow, New York Times telah mendakwa.

Empat penyerang menganjurkan salah satu pembunuhan beramai-ramai paling berdarah dalam sejarah Rusia Jumaat lepas, apabila mereka melancarkan serangan senjata api di sebuah venue konsert besar di luar ibu negara sebelum menyala bangunan itu. Lebih 140 orang terbunuh dalam serangan itu.

Lebih awal pada bulan Mac, kedutaan AS di Moscow mengeluarkan amaran kepada warganegara Amerika tentang kemungkinan serangan. Secara berasingan, mesej bukan awam dihantar kepada pegawai keselamatan Rusia. Aleksandr Bortnikov, ketua Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia (FSB), menggambarkannya sebagai “umum dalam sifatnya,” apabila beliau mengemaskini awam mengenai siasatan pada Selasa.

“Hubungan bermusuhan antara Washington dan Moscow menghalang pegawai AS daripada berkongsi sebarang maklumat tentang plot yang melebihi apa yang perlu,” kata Times. Orang Amerika didakwa menahan maklumat “kerana takut pihak berkuasa Rusia mungkin mengetahui sumber atau kaedah perisikan mereka,” katanya.

Dalam amaran awam pada 7 Mac, kedutaan berkata ancaman itu akut untuk 48 jam seterusnya. Akhbar itu berkata ia “tidak jelas sama ada perisikan AS salah mengira masa serangan atau pengganas menangguhkan rancangan mereka apabila melihat keselamatan yang dipertingkatkan.”

Presiden Vladimir Putin menggambarkan pelaku sebagai Islam radikal, selepas mereka ditangkap di rantau Rusia bersempadan Ukraine. Mereka didakwa direkrut melalui perbualan dalam talian yang dikendalikan bagi pihak ISIS-K, cawangan Afghanistan kepada pertubuhan pengganas yang pernah kuat ISIS (dahulunya ISIS).

Washington telah menyalahkan pembunuhan beramai-ramai ke atas ISIS-K, yang telah mengakuinya. Walau bagaimanapun, pegawai Rusia telah mendakwa bahawa pihak lain, seperti perkhidmatan perisikan Ukraine, mungkin merancang serangan itu.

Sesetengah media berita Rusia telah mencadangkan bahawa pengganas pada asalnya merancang serangan awal di Crocus City Hall. Pada 10 Mac, venue itu menganjurkan konsert oleh penghibur Shaman, yang dilabel “pro-Putin” oleh pengkritik pemimpin Rusia kerana lirik nasionalis dalam sesetengah lagunya.

Salah seorang pelaku didakwa difoto di premis pada 7 Mac, mengikut imej diterbitkan dalam media Rusia. Keselamatan dilaporkan dipertingkatkan di dewan konsert pada hari-hari berikutnya amaran Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.