Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS tidak harus ‘campur tangan dalam urusan dalaman’ – bekas republik Soviet

(SeaPRwire) –   Presiden Sadyr Japarov mengkritik Setiausaha Negara AS kerana mengkritik undang-undang yang dicadangkan mengenai ejen asing

Washington seharusnya mengaudit NGO yang dibiayai olehnya di Kyrgyzstan kerana kemungkinan rasuah daripada menyokong dakwaan mereka bahawa Bishkek menindas mereka, Presiden Sadyr Japarov menulis dalam responnya terhadap kebimbangan yang dinyatakan oleh Setiausaha Negara Antony Blinken mengenai perlakuan negara Asia Tengah itu terhadap pertubuhan Amerika Syarikat. Beliau juga mendesak Washington berhenti campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri negaranya.

Pada Isnin lalu, jurucakap presiden Kyrgyz secara jarang-jarang telah melepaskan teks penuh surat diplomatik yang dihantar kepada Blinken pada Jumaat lalu. Ia merupakan responnya kepada surat kritikan yang diterimanya daripada ketua Jabatan Negara AS pada pertengahan Januari.

Menurut laporan media tempatan, diplomat tertinggi AS itu telah menyatakan kebimbangan mengenai undang-undang yang dicadangkan di Kyrgyzstan yang akan mengetatkan kawalan terhadap NGO yang dibiayai asing, yang berpotensi melarang mereka terlibat dalam politik domestik. Sebagai balasan, Japarov berkata campur tangan Blinken menunjukkan “tanda-tanda campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri negara kami.”

Rang undang-undang Kyrgyz itu akan memperkenalkan pendaftar negara untuk NGO yang menerima pembiayaan asing. Blinken dilaporkan memberi amaran kepada Japarov bahawa jika ia disahkan menjadi undang-undang, rakyat Kyrgyz akan kehilangan akses ke program pendidikan dan kesihatan yang dibiayai Barat, kerana beberapa pertubuhan tempatan lebih suka menutup operasi daripada terus bekerja di bawah peraturan yang dicadangkan.

Presiden mendakwa beberapa NGO dan media tempatan menyerang rang undang-undang itu kerana “ketakutan terhadap kawalan cukai sebenar oleh negara.” Beliau mencadangkan bahawa Jabatan Negara AS telah diperdaya oleh penerima biasiswa Amerika yang tidak baik.

”Dalam tempoh tiga dekad kebelakangan ini, satu ‘lapisan’ pertubuhan bukan kerajaan/bukan untung yang menerima pembiayaan dari luar negara telah muncul di negara kami (dalam masyarakat Kyrgyz mereka dipanggil ‘penggigit hiburan’), yang pemimpin mereka telah menukarkannya, sebenarnya, menjadi ‘perniagaan keluarga’, terlibat dalam ‘menyahkan’ wang yang datang dari penaung asing,” kandungan surat itu membaca.

Beliau mendesak Blinken untuk mengarahkan audit kewangan NGO selama 10 tahun terakhir untuk mengesahkan bagaimana wang Amerika telah digunakan sebelum membuat kesimpulan.

Japarov menyatakan bahawa sistem yang dirancangkan negaranya adalah serupa dengan apa yang ada di AS sejak 1938, apabila Akta Pendaftaran Ejen Asing ditandatangani menjadi undang-undang.

“Dalam hal ini, soalan tidak dapat membantu tetapi timbul: Mengapa ia mungkin bagi anda, tetapi bukan bagi kami?” surat itu bertanya.

Pindaan itu pertama kali dicadangkan kepada parlimen tahun lalu dan telah lulus pembacaan pertama. Kebanyakan ahli parlimen menyokong rang undang-undang itu, walaupun beberapa mengkritiknya kerana memberi pihak berkuasa terlalu banyak budi bicara dalam menentukan tindakan yang dianggap haram. Perkataan yang tidak tepat membawa risiko rasuah, lawan undang-undang itu telah memperingatkan.

Japarov memberitahu Blinken bahawa daripada beribu-ribu NGO yang bekerja di Kyrgyzstan, hanya sebilangan kecil yang ‘menimbulkan masalah’. didakwa cuba melindungi penipuan mereka di bawah nama mempertahankan masyarakat sivil.

”Permintaan saya yang tunggal ialah supaya tiada sesiapa campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri negara kami,” beliau menulis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.