Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS tidak dapat menghentikan kenaikan China, tetapi ia akan menghancurkan EU semasa cuba

(SeaPRwire) –   Usaha putus asa Washington untuk mengekang pembangunan teknologi tinggi China sedang menyakiti sekutu Amerika lebih daripada China itu sendiri

Selama bertahun-tahun, Amerika Syarikat telah memaksa Belanda menerima pembatasan teknologi pada eksport mesin litografi maju ke China. Mesin-mesin ini, dihasilkan oleh syarikat Belanda ASML, menggunakan laser untuk membantu mencipta litar untuk mikrocip.

Walaupun ASML ialah syarikat pakar pimpinan dunia, patennya yang asas berasal dari Amerika Syarikat, yang membenarkan Washington memaksa ia mengikuti kawalan eksport secara sepihak seperti yang dilihat oleh Amerika.

Pembatasan Amerika telah datang dalam beberapa gelombang, membina pada kawalan eksport menyeluruh yang diperkenalkan pada tahun 2022. Satu pembaruan seperti itu mengenai jenis litografi tertentu telah berkuat kuasa pada Isnin, 1 Januari 2024. ASML cuba mempercepatkan jualan beberapa mesin seperti itu ke China sebelum tarikh akhir tetapi membatalkannya pada saat akhir – kerana tekanan dari Amerika Syarikat.

Berita itu menyebabkan saham ASML di Amerika Syarikat merosot. Matlamat asas dasar luar negara Amerika Syarikat di sini adalah untuk cuba menghancurkan industri semikonduktor China dan menyekat cita-cita teknologi tingginya, yang telah menjadi salah satu strategi kritikal untuk cuba mengekang kenaikan ekonomi dan ketenteraan China sebagai satu keseluruhan.

Dalam melakukan ini, Amerika Syarikat telah memasukkan senarai hitam syarikat teknologi China dan semakin cuba menghalang eksport peralatan semikonduktor ke China, menggambarkannya sebagai pendekatan Walaupun demikian, terdapat bukti yang mengatasi pada tahap ini bahawa sanksi seperti itu tidak berfungsi, terutamanya kerana China sedang mengejar usaha bersepadu negara dan industri untuk memaksa maju dalam teknologi semikonduktor yang telah melihat Huawei, sasaran asal sanksi Amerika Syarikat, secara efektif .

Semasa melakukan ini, China juga telah mencari cara yang semakin kreatif untuk mengelak pembatasan, , dan telah seraya juga menjadikan reka bentuk lama lebih cekap dan secara efektif menepis kempen paksaan Amerika. Jika ia tidak jelas sebelum ini, Amerika Syarikat sedang menggandakan kegagalan dan memaksa China ke arah kemandirian diri, yang, tentu sahaja, paling besi, akan menyakiti syarikat dan eksport Amerika lebih daripada semua. Bagaimana sebenarnya Amerika Syarikat boleh mengekalkan kawalan eksport ketat ke atas ekonomi negara kedua terbesar dunia dan negara perdagangan terbesar di dunia?

Walau bagaimanapun, tindakan yang menyasarkan syarikat seperti ASML menunjukkan bahawa Amerika Syarikat terus mewakili ancaman dan cabaran yang jelas kepada daya saing dan kemakmuran ekonomi Eropah. Mengapa? Kerana syarikat EU terpaksa, atas arahan pihak ketiga, memutuskan hubungan dengan pasaran paling lumayan mereka, untuk memenuhi matlamat Amerika. Amerika Syarikat suka mendakwa bahawa ia menyokong perdagangan bebas dan adil dalam pasaran yang ditadbir oleh kedudukan undang-undang, tetapi jenis “kedudukan undang-undang” apa yang terdapat dalam sistem di mana syarikat yang anda operasikan telah mengesahkan jualan besar untuk menghadapi tarikh batas pembatasan yang dikenakan oleh pihak ketiga di luar sistem undang-undang anda dan kemudian terpaksa membatalkan jualan itu juga kerana pihak ketiga yang sama tidak mahu menunggu tarikh batas?

China ialah pasaran semikonduktor terbesar di dunia, yang pembangunan teknologi tingginya menggerakkan permintaan mikrocip yang lebih besar daripada mana-mana tempat lain di dunia. Amerika Syarikat percaya ia boleh menyekat prospek jangka panjang China dengan menghalang kenaikan ini ketika negara itu bergerak jauh dari pembuatan rendah. Rancangan Washington untuk menghentikan pembangunan China dan menimbulkan kemerosotan berasaskan logik yang salah bahawa China tidak mampu berinovasi atau bergerak ke hadapan tanpa teknologi Barat, yang bertentangan dengan semua bukti sebaliknya.

Sebaliknya, dalam jangka panjang, pendekatan ini secara berkesan akan memotong syarikat Barat dari pasaran China yang kritikal dan lumayan, kerana Amerika Syarikat bertujuan untuk mencipta rantaian bekalan global baru dalam teknologi yang didominasi olehnya, dan dengan itu membuat EU bergantung kepadanya. Ini mengingatkan kita bahawa EU ialah pemenang terbesar perang Amerika Syarikat terhadap China kerana ia cuba memutuskan hubungan perdagangan yang lumayan tetapi juga, lebih kritikal lagi, menggugat daya saing Eropah, seperti yang telah dilakukannya dengan menafikan tenaga Rusia kerana perang di Ukraine, dan dengan itu menyerap ruang pasaran untuk dirinya sendiri. Untuk mengikuti kehendak Amerika Syarikat terhadap China adalah untuk mengorbankan kedaulatan, autonomi geopolitik, dan kemakmuran untuk menyokong matlamat Amerika Syarikat. Ini adalah situasi kalah-kalah. Apa yang akan terjadi kepada ASML apabila masa datang di mana China mampu mencipta cip tinggi dan peralatan litografi sendiri? Dan tidak lagi memerlukannya untuk pasaran domestiknya, dan menawarkan penyelesaian yang sama kepada negara-negara lain? Anda perlu berada di China untuk bersaing dalam permainan, anda tidak menang dengan menolak untuk mengambil bahagian apabila pihak lain masih menendang bola.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.