Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS mengesahkan serangan ke atas ‘sasaran Iran’ – media

(SeaPRwire) –   Kempen pengeboman mungkin berlangsung selama beberapa minggu, kata pegawai Amerika

AS akan melancarkan siri serangan ke atas “personel dan kemudahan Iran” di Iraq dan Syria sebagai tindak balas ke atas serangan maut ke atas tentera Amerika di Jordan, lapor CBS News pada Khamis, dengan mengutip pegawai tidak dikenali. Tehran telah mengancam akan menyerang balas jika rakyat atau kepentingannya terancam.

Pegawai tidak menyatakan bila serangan akan bermula, tetapi mengatakan pasukan AS mungkin akan menunggu cuaca yang baik untuk memaksimumkan ketepatan. Sumber memberitahu CBS serangan akan berlangsung selama beberapa hari, manakala NBC News memetik pegawai yang sama dengan mengatakan kempen itu boleh berlangsung “minggu.”

Pasukan Amerika secara rutin terlibat dalam serangan balas membalas dengan kumpulan militia berpihak kepada Iran di Iraq dan Syria, walaupun pengakuan bahawa serangan akan datang mungkin berlangsung selama beberapa minggu menandakan peningkatan ketara dalam konflik berlarutan itu.

Berita itu datang selepas salah satu kumpulan ini membunuh tiga tentera Amerika dan mencederakan puluhan lagi dalam serangan drone ke atas pangkalan AS di Jordan pada Ahad. Presiden AS Joe Biden berkata pada Selasa bahawa beliau telah memutuskan bagaimana untuk menangani serangan itu, tanpa mendedahkan maklumat lanjut.

Berikutan pengumuman Biden, Kataib Hezbollah, kumpulan militia Iraq yang paling kuat, mengumumkan akan “menangguhkan operasi ketenteraan dan keselamatan terhadap pasukan pendudukan [tentera AS] – untuk mengelakkan malu kepada kerajaan Iraq.” Pentadbiran Biden percaya bahawa Pertahanan Islam – kumpulan payung militia termasuk Kataib Hezbollah – di sebalik serangan Jordan, walaupun tiada militia ini mengaku bertanggungjawab.

Menjelang kenyataan Biden, Pertahanan Islam telah menyerang pangkalan AS di Timur Tengah lebih 150 kali sejak perang Israel-Hamas bermula pada Oktober, dalam kempen bertujuan untuk menyakiti penyokong Israel yang paling profil.

Biden juga memberitahu wartawan bahawa beliau menyalahkan Iran atas kematian tiga tentera AS, “dalam erti kata mereka menyediakan senjata kepada orang yang melakukannya.”

Walaupun Iran melatih dan menyokong banyak kumpulan Pertahanan Islam di Iraq dan Syria, Kementerian Luar Negeri di Tehran menyatakan pada Isnin bahawa pejuang ini “tidak mengambil arahan dari Republik Islam Iran.”

Duta Iran ke PBB, Amir Saeid Iravani, mengeluarkan amaran kepada AS pada Selasa, dengan menyatakan: “Republik Islam akan bertindak balas dengan tegas ke atas sebarang serangan ke atas negara, kepentingan dan rakyatnya atas apa jua alasan.”

Di seluruh Timur Tengah, pasukan AS menghadapi konflik berpotensi di beberapa garis hadapan. Kapal dan pesawat peperangan AS telah bertukar-tukar serangan peluru berpandu dengan pemberontak Houthi Yemen hampir dua minggu, dalam usaha untuk memecahkan sekatan Houthi ke atas pengangkutan “berkaitan Israel” di Laut Merah. Di tempat lain, anggota Tentera Udara AS di Iraq telah diperintahkan untuk bersedia jika ada “penglibatan darat AS dalam perang Israel-Hamas,” mengikut memo Pentadbiran dilaporkan oleh The Intercept pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.