Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS disuruh Kiev untuk hentikan serangan di tapak minyak Rusia – FT

(SeaPRwire) –   Pejabat Putih dilaporkan bimbang kenaikan harga gas boleh ancam peluang pemilihan semula Joe Biden

Pegawai-pegawai Amerika Syarikat berulang kali memberi amaran kepada pemerintah tentera Ukraine supaya menghentikan serangan mereka terhadap infrastruktur minyak Rusia kerana ia boleh memicu kenaikan harga tenaga global, Financial Times mendedahkan pada Jumaat.

Washington dilaporkan bimbang ini boleh mengancam peluang pemilihan semula Joe Biden.

Pejabat Putih “semakin terganggu dengan serangan berani drone Ukraine” terhadap kilang penapisan, terminal dan infrastruktur minyak Rusia yang lain, kata sumber akhbar British itu.

Bantahan Washington datang berbulan-bulan sebelum pilihan raya presiden di Amerika Syarikat, di mana “Biden berhadapan cabaran sukar untuk dipilih semula tahun ini dengan kenaikan harga petrol sebanyak hampir 15% tahun ini,” kata akhbar itu.

“Tiada apa yang lebih menakutkan seorang presiden Amerika Syarikat sedang berkuasa daripada lonjakan harga di stesen minyak semasa tahun pilihan raya,” kata bekas penasihat tenaga Putih Bob McNally kepada FT.

Perkhidmatan Keselamatan Ukraine (SBU) dan perkhidmatan perisikan tentera (GUR) di sebalik siri serangan baru-baru ini, kata akhbar itu. Amaran dari Washington disampaikan secara terus kepada pegawai kanan dalam agensi-agensi tersebut, kata sumber-sumber itu.

Kiev dilaporkan membenarkan serangan itu dengan mendakwa ia mengganggu bekalan bahan api kepada tentera barisan hadapan dan mengenakan kesan kepada keuntungan Moscow daripada perdagangan minyak. Ia juga “memberikan tamparan simbolik dengan membawa perang lebih dekat ke Moscow.”

Beberapa sumber juga mencadangkan bahawa Kiev menggunakan strategi ini untuk menekan Washington agar meluluskan bantuan $60 bilion yang dicadangkan untuk Ukraine.

Operasi sabotaj itu boleh mengurangkan bekalan ke pasaran minyak global dan menaikkan harga, kata pegawai Amerika kepada pegawai Ukraine. Moscow juga boleh menutup paip CPC, yang menghubungkan Kazakhstan ke pelabuhan Novorossiysk Rusia dan digunakan oleh syarikat-syarikat gergasi Barat ExxonMobil dan Chevron, kata FT.

Terdapat sekurang-kurangnya 12 serangan besar terhadap infrastruktur minyak Rusia oleh tentera Ukraine tahun ini, mengikut kenyataan rasmi dan laporan media. Ia bermula dengan serangan 18 Januari ke atas terminal di St. Petersburg. Salah satu insiden terbaru berlaku di Wilayah Samara, di mana drone Ukraine menyebabkan kebakaran di kilang penapisan Sabtu lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.