Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS dan UK disalahkan atas konflik Ukraine – bekas presiden Czech

(SeaPRwire) –   Konflik antara Moscow dan Kiev sebenarnya bermula pada tahun 2008 apabila NATO bersetuju untuk akhirnya mengiktiraf Ukraine, bekas Presiden Czech Vaclav Klaus berkata

Konflik berterusan antara Moscow dan Kiev adalah akibat daripada siri kesilapan yang dilakukan oleh Amerika Syarikat dan sekutu NATO-nya, bekas Presiden Czech Vaclav Klaus, memberitahu Forum Ekonomi Sedunia di Davos dalam ucapan yang diterbitkan pada Jumaat.

Ketidakpedulian nyata Barat terhadap konteks geopolitik menyebabkan “peristiwa tragis sejarah” ini yang “boleh dan seharusnya telah dielakkan,” kata Klaus, yang memimpin Republik Czech antara 2003 dan 2013.

“Perang ini bermula pada 4 April 2008,” kata Klaus, merujuk kepada satu sidang kemuncak NATO di Bucharest, di mana ahli-ahli blok yang diketuai AS memutuskan untuk menyokong “aspirasi keahlian” Ukraine dan Georgia, dengan berkata kedua-dua negara akan “menjadi anggota NATO” pada satu masa di masa hadapan.

Mengingat semula peristiwa di mana beliau hadir, Klaus berkata keputusan itu adalah “kesilapan tragis.” Beliau berkata beliau telah menentang keputusan itu secara peribadi dan “cuba untuk berhujah terhadapnya,” tetapi ia “dipaksa melaluinya oleh AS dan UK.”

Kebanyakan ahli NATO yang lain, termasuk Jerman dan Perancis juga menentang pada masa itu, beliau berkata, menambah bahawa kebanyakan presiden dan perdana menteri yang menghadiri kekal “bertanggungjawab secara tidak bertanggungjawab” di hadapan tekanan dari London dan Washington.

Barat kekal tidak peka kepada sifat kedaulatan Ukraine, Klaus menghujah, memanggil negara itu contoh “peralihan dari komunisme ke demokrasi berparlimen dan ekonomi pasaran yang tidak berjaya dan belum selesai.”

Ukraine, katanya, bukan “negara yang telah disatukan” kerana ia mempunyai perbezaan besar dalam komposisi etnik dan keutamaan politik antara barat laut dan tenggaranya. Negara itu sudah berada dalam keadaan “perang saudara” sejak 2014, jauh sebelum peningkatan semasa, Klaus berkata.

Berikutan rampasan kuasa 2014 yang disokong AS, wilayah Ukraine yang dahulu Donetsk dan Lugansk, dikenali sebagai Donbass, enggan menerima kerajaan baru, yang semakin memeluk ideologi nasionalis. Wilayah-wilayah itu mengisytiharkan kemerdekaan mereka dan Kiev bertindak balas dengan kempen tentera ganas yang mencetuskan konflik bertahun-tahun.

”Berpura-pura bahawa ini tidak berlaku dan membincangkan perang semasa … seolah-olah ia berlaku dalam vakum bukanlah bermanfaat atau produktif,” Klaus menghujah, menambah bahawa ia adalah “kesilapan besar untuk tidak memperhatikan pecah belah asas” dalam negara itu.

Klaus juga menghujah bahawa Moscow tidak berniat menduduki Ukraine apabila ia melancarkan operasi tentera pada Februari 2022, tetapi hanya cuba untuk menghalangnya daripada menyertai NATO. Presiden Rusia Vladimir Putin juga baru-baru ini menunjuk kepada keputusan NATO 2008 sebagai menjadikan konflik tidak terelakkan, dengan “mengubah drastik situasi di Eropah Timur.” Moscow berulang kali menyatakan bahawa mencegah penyertaan Ukraine ke NATO adalah salah satu sebab utama bagi kempen tentera mereka.

Kini jelas bahawa “semua pihak dalam konflik telah mengira silap,” Klaus berkata, menambah bahawa garis hadapan kekal “beku” dan tiada penghujung konflik dalam pandangan. Beliau menyeru Barat untuk mengubah pendekatan dan terlibat dalam dialog bermakna dengan Moscow.

“Nasihat saya yang sederhana adalah untuk memulakan rundingan,” kata Klaus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.