Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS dan Israel berbeza pendapat tentang nasib Gaza

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu secara terbuka bertentangan dengan tuntutan rakan sejawat AS bahawa Palestin akan diberi negara merdeka

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu enggan berkompromi dengan Washington mengenai penyelesaian dua negara yang berpotensi untuk Gaza pasca perang walaupun Presiden AS Joe Biden menegaskan kedua-duanya bersetuju selepas berbual melalui telefon selama sebulan, menurut kenyataan yang dibuat Netanyahu di X (dahulunya Twitter) pada Sabtu.

“Saya tidak akan berkompromi terhadap kawalan keselamatan penuh Israel ke atas seluruh kawasan barat Jordan – dan ini bertentangan dengan negara Palestin,” tulis Netanyahu di platform itu, mengulangi kedudukannya yang kerap dinyatakan mengenai subjek tersebut.

Biden mendakwa selepas bercakap dengan rakan sejawatnya Israel pada Jumaat bahawa penyelesaian dua negara tidak mustahil di bawah kerajaan Jerusalem Barat, dengan menekankan terdapat pelbagai jenis penyelesaian yang boleh memenuhi syarat tersebut.

Walau bagaimanapun, Netanyahu telah berulang kali dan secara meluas menegaskan pendiriannya terhadap sebarang bentuk kerajaan Palestin merdeka dan mengingatkan penonton awal minggu ini bahawa beliau telah bekerja selama “30 tahun” untuk mencegah pembangunan negara Palestin.

“Pada masa hadapan, negara Israel mesti mengawal seluruh kawasan dari sungai ke laut. Inilah yang berlaku apabila anda mempunyai kedaulatan,” kata PM kepada wartawan semasa sidang akhbar bersiaran, merujuk kepada Sungai Jordan dan Laut Merah – sempadan yang banyak orang Palestin anggap sebagai sempadan negara mereka yang sah.

PM bahkan kelihatan memperlekehkan perbezaannya dengan sekutu Israel di Washington, dengan menyatakan bahawa beliau “telah memberitahu kebenaran ini kepada kawan-kawan kami, orang Amerika,” menghentikan apa yang digambarkannya sebagai “usaha memaksakan ke atas kami realiti yang akan membahayakan kami.”

“Perdana menteri di Israel mesti mampu berkata tidak, walaupun kepada yang terbaik dari kawan-kawan,” beliau teruskan.

AS terus membela Israel di hadapan tuduhan komuniti antarabangsa yang semakin meningkat bahawa Jerusalem Barat melakukan jenayah perang di Gaza, di mana Pasukan Pertahanan Israel telah membunuh lebih daripada 25,000 orang Palestin sejak 7 Oktober, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, beberapa pegawai kanan Amerika menjadi lebih lantang mengenai keinginan mereka untuk penyelesaian dua negara – lama dipuji oleh PBB dan lain-lain sebagai hasil yang mungkin aman bagi rantau ini – walaupun menghadapi tentangan Israel.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken menekankan pada Rabu bahawa beberapa bentuk pemerintahan sendiri Palestin perlu bagi “Israel mendapat keselamatan sebenar.” Pada awal bulan ini, beliau mendakwa pemimpin Arab bersemangat untuk membantu membina semula Gaza “melalui pendekatan serantau yang merangkumi laluan kepada negara Palestin.”

Washington telah menyeru Pihak Berkuasa Palestin, yang mentadbir Tebing Barat yang diduduki, mengambil alih kawalan Gaza selepas Hamas dikalahkan, walaupun Netanyahu telah berulang kali mengancam untuk mengekalkan peperangan yang diisytiharkannya berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober sehingga 2025.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.