Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS bertindak balas terhadap usaha Palestin untuk jadi ahli PBB

(SeaPRwire) –   Menjadi ahli penuh tidak akan menjamin negara, menurut wakil AS

Satu resolusi yang mengesyorkan bahawa Pihak Berkuasa Palestin (PA) menjadi ahli penuh PBB tidak akan menghasilkan penyelesaian dua negara terhadap konflik dengan Israel, Duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Linda Thomas-Greenfield telah berkata.

Beliau membuat komen itu dalam satu sidang akhbar di Seoul pada hari Rabu, selepas ditanya sama ada AS terbuka mengiktiraf permintaan PA.

Awal bulan ini, pihak berkuasa serantau itu meminta diterima sebagai ahli penuh PBB. Negara Palestin telah memegang status pemerhati sejak 2012, tetapi keahlian penuh akan membawa pengiktirafan negara Palestin, yang ditentang Israel.

“Kami tidak melihat bahawa melakukan resolusi di Majlis Keselamatan akan semestinya membawa kita ke tempat di mana kita boleh mencari… penyelesaian dua negara yang bergerak ke hadapan,” kata Thomas-Greenfield, seperti dilaporkan Reuters.

Jawatankuasa Majlis Keselamatan PBB dilaporkan minggu ini bahawa ia “tidak dapat membuat syor sepenuhnya” sama ada permohonan PA untuk keahlian penuh memenuhi kriteria.

Permohonan untuk keahlian PBB perlu diluluskan oleh setiausaha agung sebelum dibentangkan kepada 15 ahli Majlis Keselamatan PBB untuk undian. PA memohon keahlian pada 2011, tetapi permohonan itu tidak pernah dibentangkan kepada Majlis Keselamatan. Ketika itu, AS – sebagai salah satu daripada lima ahli kekal – berkata ia akan menggunakan kuasa veto jika terdapat undian.

Tahun berikutnya, PBB meningkatkan status Negara Palestin daripada “entiti pemerhati bukan ahli” kepada “negara pemerhati bukan ahli” – status yang hanya dipegang oleh badan dunia itu sendiri dan Bandar Vatican.

Menurut Thomas-Greenfield, Presiden AS Joe Biden secara kategorik berkata Washington menyokong penyelesaian dua negara dan Washington sedang bekerja untuk mewujudkannya secepat mungkin.

PA dijangka akan memaksa Majlis Keselamatan untuk mengundi draf resolusi seawal Khamis ini, diplomat memberitahu Reuters.

Menurut pihak Palestin, 137 daripada 193 negara ahli PBB sudah mengiktiraf negara Palestin.

Di bawah pentadbiran PA, Negara Palestin mendakwa kedaulatan wilayah yang dianggap Palestin sebelum meletusnya Perang Enam Hari pada 1967. Ini termasuk Gaza, seluruh Tebing Barat, dan Baitulmuqaddis Timur.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berulang kali menolak idea negara Palestin, dan bersumpah untuk meletakkan “kawalan keselamatan penuh Israel ke atas seluruh kawasan barat Jordan,” yang merangkumi semua kawasan ini.

Bahagian-bahagian Tebing Barat sudah di bawah kawalan tentera dan awam penuh Israel, manakala Gaza diperintah oleh Hamas, yang menganggap PA tidak sah kerana mengiktiraf dan berunding dengan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.