Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS akan bina gedung persenjataan di Kutub Utara Eropah – media

(SeaPRwire) –   Sweden dan Finland menyertai NATO mengubah landskap keselamatan di rantau ini, menurut pemerintah tentera blok itu

Washington sedang mempertimbangkan untuk menubuhkan gudang senjata besar di negara-negara Nordik berikutan kemasukan terkini Finland dan Sweden ke NATO, Lt. Jen. Christopher Mohan, timbalan pemerintah tentera darat Pemerintah Amerika Syarikat bagi Perintah telah berkata dalam temubual dengan Breaking Defense.

Dua negara itu memohon untuk bergabung dengan blok AS pada Mei 2022, dengan menyebut konflik Ukraine sebagai ancaman kepada keselamatan mereka. Finland diterima dalam masa yang singkat, tetapi tawaran Sweden ditangguhkan oleh perselisihan dengan Turki dan kemudian Hungary.

Walaupun Mohan tidak mendedahkan lokasi tapak baharu yang mungkin, beliau mencatat bahawa blok tentera sedang melihat isu apa jenis peralatan dan lokasi yang terbaik untuk utara tinggi dan Artik.

“Penambahan rakan kongsi NATO mengubah landskap keselamatan dan tanggungjawab kami sebagai sebahagian daripada NATO,” jeneral itu memberitahu media di pinggir simposium tahunan Persatuan Tentera Amerika Syarikat mengenai Pasukan Global pada hari Jumaat.

Norway boleh menjadi lokasi penyimpanan senjata NATO yang mungkin, menurut Mejar Jeneral Amerika Syarikat Ronald Ragin, seperti yang dikutip oleh media.

NATO mempunyai dua tapak Stok Praposisi Tentera (APS) di Jerman dan tapak di Belanda, Poland, Belgium dan Itali, Breaking Defense melaporkan. Ia sedang mencari lebih banyak lokasi “terutamanya di utara tinggi,” kerana ketegangan mengenai Ukraine meningkat, kini Finland dan Sweden adalah sebahagian daripadanya, menurut outlet itu.

Menurut Mohan, Pemerintah Komander Eropah Amerika Syarikat Jen. Christopher Cavoli sedang memimpin perubahan dan merangka rancangan yang akan “merangkumi dan mengintegrasikan Finland dan Sweden ke dalam perusahaan NATO, dan itu akan memaksa beberapa perubahan di atas tanah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.