Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Arkitek Sanksi terhadap Rusia Menghadapi Tuduhan Rasuah Baru

(SeaPRwire) –   Senator Amerika Syarikat Bob Menendez dituduh bertindak sebagai ejen bagi pihak kerajaan Mesir sebelum ini

Senator Amerika Syarikat Bob Menendez, tokoh utama di Washington dalam pelaksanaan sanksi terhadap Rusia, dituduh menerima rasuah dari Qatar dalam dakwaan federal baharu. Ini merupakan negara asing kedua yang didakwa membantu secara haram oleh ahli politik Demokrat itu.

Pendakwa Persekutuan Manhattan menyatakan pada Selasa bahawa Menendez, yang memegang kerusi Senator New Jersey sejak 2006, didakwa menyalahgunakan kedudukannya untuk membantu pemaju hartanah mendapatkan bantuan kewangan daripada Dana Kewangan milik Syeikh Qatar. Sebagai balasan, Menendez didakwa menerima bayaran termasuk wang tunai, bar emas, dan pelbagai barangan mewah lain.

Senator berusia 70 tahun itu mengaku tidak bersalah pada tahun lalu terhadap dakwaan rasuah yang mendakwa beliau bertindak sebagai ejen haram Mesir tanpa mendaftar niatnya dengan Jabatan Kehakiman seperti yang diperlukan undang-undang. Dokumen yang didedahkan pada Selasa tidak mengandungi dakwaan baharu terhadap Menendez tetapi memperluas skop kesalahan yang didakwa.

Peguam Menendez, Adam Fee, berkata dakwaan terbaru terhadap kliennya “berbau putus asa.”

“Kerajaan tidak mempunyai bukti untuk menyokong apa-apa dakwaan lama atau baharu terhadap Senator Menendez,” kata Fee, mengikut Fox News pada Selasa. “Apa yang mereka ada sebaliknya ialah rentetan andaian asas dan konjectur aneh berdasarkan hubungan biasa, sah antara seorang senator dengan pengundi atau pegawai asingnya.”

Menendez, isterinya Nadine, dan peniaga New Jersey Wael Hana, Jose Uribe dan Fred Daibes, semuanya mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan rasuah persekutuan pada September.

Menurut dakwaan, Menendez didakwa membuat beberapa kenyataan menyokong kerajaan Qatar sebagai sebahagian daripada rancangan untuk Daibes mendapatkan dana daripada pelabur Qatar yang tidak dikenal pasti dan pegawai kerajaan Qatar yang juga tidak dikenal pasti. Beliau juga didakwa melantik pendakwa yang berpihak kepada Daibes, yang menghadapi dakwaan berasingan berkaitan jenayah perbankan.

Dakwaan asal mendakwa bahawa, dari 2018 hingga 2022, Menendez dan isterinya “terlibat dalam hubungan rasuah” dengan Daibes, Hana dan Uribe. Dakwaan berkaitan Qatar memperluas skim didakwa ke 2023, kata dakwaan baharu itu.

Menendez meletak jawatan sebagai ketua Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Senat yang berpengaruh selepas dakwaan asal difailkan pada September, di mana beliau memainkan peranan utama dalam merangka sanksi Washington terhadap Moscow berikutan pelancaran serangannya di Ukraine. Walau bagaimanapun, beliau sehingga kini menolak seruan meletak jawatan daripada Senat dan tidak menolak kemungkinan bertanding semula.

Perbicaraan untuk Menendez dan pembelanya yang lain dijadualkan berlangsung di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat di Manhattan pada Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.