Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Argentina mahu UK membincangkan pemberian semula Kepulauan Falkland

(SeaPRwire) –   Buenos Aires ingin berbincang dengan London untuk membincangkan penyerahan semula Kepulauan Falkland

Argentina telah meminta UK untuk menyambung perbincangan mengenai Kepulauan Falkland yang dikawal Britain, dengan menyatakan ia mahu akhirnya mendapatkan “penyelesaian” kepada pertikaian wilayah. Kenyataan mengenai perkara ini dibuat oleh kementerian luar negara negara itu pada hari Rabu, menandakan ulang tahun ke-190 pendudukan British ke atas kepulauan, dikenali di Argentina sebagai Las Islas Malvinas.

Sejak 1833, semua kerajaan Argentina telah mengesahkan semula “hak kedaulatan yang sah dan tidak boleh dipersoalkan mereka ke atas Malvinas, South Georgias dan Kepulauan South Sandwich dan kawasan perairan sekitarnya,” kata kementerian dalam kenyataan, menandakan pentadbiran baharu tidak terkecuali.

“Kerajaan Argentina sekali lagi menyatakan kesediaannya untuk menyambung rundingan dwihurufan bagi mencari penyelesaian kepada pertikaian kedaulatan ini, selaras dengan resolusi Majlis Agung PBB yang berkaitan,” kata kementerian itu.

“Dalam kerangka ini, Kerajaan Argentina ingin mengekalkan hubungan dewasa dengan United Kingdom yang melibatkan dialog substantif dan membina mengenai semua perkara yang bersama minat, dengan pandangan untuk membina iklim kepercayaan yang memudahkan penyambungan rundingan,” tambahnya.

Kepulauan dipertikaikan itu terletak kira-kira 1,500 kilometer (930 batu) dari tanah besar Argentina. Negara itu mengekalkan hak kedaulatannya ke atas wilayah-wilayah itu sejak diberi kuasa ke atas mereka apabila menerima kemerdekaannya dari Sepanyol pada tahun 1816.

Kenyataan Buenos Aires pada Rabu lalu selari dengan janji kempen yang dibuat oleh Presiden Argentina yang baru dilantik Javier Milei, yang berulang kali menyebut isu Malvinas, dengan menyatakan sudah tiba masanya “mendapatkannya semula.” Milei telah berjanji bekerja pada isu sebaik sahaja mengambil jawatan, dengan mengekalkan “saluran diplomasi” untuk menyelesaikan pertikaian itu.

Janji Milei menerima reaksi sejuk di London, dengan pejabat Perdana Menteri UK Rishi Sunak menyatakan kedaulatan negara itu ke atas Kepulauan Falkland “tidak boleh dirundingkan” dan isu itu “telah diselesaikan dengan muktamad beberapa waktu dahulu.” Ungkapan terakhir kelihatannya merujuk kepada perang 74 hari antara kedua-dua negara pada 1982, yang mengakibatkan kekalahan Argentina.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.