Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Aplikasi TikTok seberacun rokok – EU

(SeaPRwire) –   Brussels telah membantah reka bentuk “addiktif” aplikasi TikTok Lite

Suruhanjaya Eropah telah membuka kes terhadap ByteDance, mendakwa bahawa aplikasi TikTok Lite mungkin membahayakan kanak-kanak dan dilancarkan tanpa mengemukakan dokumen yang betul.

TikTok Lite pertama kali dilancarkan pada tahun 2019 di pasaran ujian Asia. Versi ringan aplikasi video pendek itu membuat kemunculan sulungnya di Perancis dan Sepanyol bulan lepas. Dalam kenyataan Isnin, EC berkata ByteDance melakukannya tanpa mematuhi Akta Perkhidmatan Digital (DSA) EU.

“Kami mengesyaki TikTok ‘Lite’ mungkin sama toksik dan addiktif seperti rokok ‘ringan’,” kata Pengarah Pasaran Dalaman Thierry Breton, yang bertanggungjawab menguatkuasakan DSA.

Menurut , ByteDance tidak mengemukakan “laporan penilaian risiko,” yang diperlukan oleh DSA Platform Online Besar sebelum melancarkan sebarang fungsian baru seperti TikTok Lite.

Para birokrat di Brussels terutamanya bimbang tentang “Program Tugas dan Hadiah,” aplikasi itu, yang membenarkan pengguna mengumpul mata untuk menonton video, mengikuti pencipta, menjemput kawan dan sebagainya.

ByteDance telah berkata bahawa TikTok Lite – termasuk program hadiah – sebenarnya tidak tersedia untuk golongan bawah umur. Syarikat itu akan terus berunding dengan Suruhanjaya untuk menyelesaikan pertikaian ini.

Syarikat diberi masa sehingga Selasa untuk mengemukakan laporan penilaian risiko dan sehingga 3 Mei untuk menyediakan maklumat lain yang diminta oleh EC. Blok itu telah mengugat untuk mengenakan denda sehingga 1% jumlah pendapatan tahunan jika tidak mematuhi.

Ini kali kedua siasatan EC terhadap TikTok. Yang pertama, dilancarkan Februari, sedang menyiasat sama ada ByteDance melanggar DSA berhubung perlindungan kanak-kanak, ketelusan iklan, “akses data untuk penyelidik”, dan “pengurusan risiko reka bentuk yang boleh menyebabkan ketagihan dan kandungan merosakkan.”

Rabu lepas, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menandatangani undang-undang bantuan luar negara $95 bilion yang merangkumi cadangan memaksa ByteDance menjual TikTok kepada pemilik Amerika dalam tempoh sembilan bulan. Syarikat itu berkata akan membawa undang-undang itu ke mahkamah atas alasan tidak perlembagaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.