Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Anggota NATO akan berhenti menghantar bahagian F-35 ke Israel

(SeaPRwire) –   Mahkamah Belanda telah menghalang eksport, menyatakan risiko pelanggaran hak asasi manusia di Gaza

Mahkamah Rayuan di The Hague memutuskan pada hari Isnin bahawa Belanda mesti berhenti menghantar Israel sebagai ganti bagi jet pejuang F-35 mereka, menyatakan bahawa terdapat risiko pesawat US-dibuat itu digunakan untuk “pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa” terhadap orang Palestin.

Membalas kepada saman yang dilancarkan oleh beberapa kumpulan hak asasi manusia pada Disember, mahkamah rendah memutuskan bahawa jualan bahagian jet pejuang adalah keputusan politik. Mahkamah rayuan tidak bersetuju.

Belanda “mesti melarang eksport barang tentera jika terdapat risiko pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan perang,” kata hakim pada hari Isnin.

Kerajaan Belanda mungkin dibenarkan mengeksport bahagian F-35 ke Israel pada masa hadapan, tetapi hanya atas syarat bahawa mereka tidak digunakan dalam operasi di Gaza, mengikut Hakim Presiden Bas Boele.

“Kami berharap keputusan ini akan memperkukuh undang-undang antarabangsa di negara-negara lain supaya rakyat Gaza juga dilindungi oleh undang-undang antarabangsa,” kata Michiel Servaes, pengarah Oxfam Novib, salah satu kumpulan yang terlibat dalam litigasi.

Kerajaan Belanda mesti mematuhi perintah mahkamah dalam masa tujuh hari. Permohonan mereka untuk menangguhkan perintah sementara merayu ke Mahkamah Agung telah ditolak.

Bahagian-bahagian tersebut dimiliki oleh AS, tetapi Belanda menyimpan gudang serantau di mana mereka disimpan dan dihantar ke negara-negara yang terdiri daripada konsortium F-35. Israel telah menerima sekurang-kurangnya satu penghantaran sejak Oktober tahun lalu.

“Penghantaran bahagian F-35 US ke Israel dari sudut pandangan kami tidak tidak beralasan,” kata Menteri Perdagangan Geoffrey van Leeuwen, menambah bahawa jet membolehkan West Jerusalem mempertahankan diri daripada ancaman “dari Iran, Yemen, Syria dan Lubnan.”

Dianggarkan 1,200 orang Israel terbunuh dalam siri serangan oleh Hamas berhampiran Gaza pada 7 Oktober. Israel membalas dengan mengisytiharkan “perang” terhadap kumpulan Palestin itu dan melancarkan serangan terhadap enklaf itu. Kebanyakan 2 juta penduduk Gaza sejak itu dipindahkan dan lebih 28,000 orang Palestin terbunuh dalam serangan, menurut pihak berkuasa tempatan.

Israel menafikan melakukan sebarang jenayah perang atau pelanggaran undang-undang kemanusiaan di Gaza. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata kebanyakan orang Palestin yang terbunuh adalah “pengganas” dan pejuang Hamas.

Bulan lepas, Mahkamah Keadilan Antarabangsa memerintahkan West Jerusalem untuk “mencegah tindakan genosid” dalam perangnya menentang Hamas, bertindak atas aduan yang dikemukakan oleh Afrika Selatan. Kumpulan hak asasi manusia telah mengutip keputusan dalam panggilan untuk menghalang jualan senjata kepada Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.