Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ancaman bom menyebabkan pemindahan massa di seluruh AS

(SeaPRwire) –   Serangkaian ancaman bom palsu memaksa beberapa negeri untuk membersihkan bangunan pentadbiran

Ancaman letupan bom yang disebarkan secara besar-besaran kepada pegawai di beberapa negeri AS pada Rabu menyebabkan pembersihan beberapa bangunan dewan negeri dan mengganggu operasi kerajaan. Tiada bahan letupan ditemui, pihak berkuasa tempatan telah menyatakan.

Insiden ini mengikuti siri kejadian “swatting” — laporan palsu tentang tembakan di rumah tokoh awam. Minggu lepas, penipu menargetkan beberapa pegawai AS dengan panggilan tersebut, serta juga spekulator mata wang George Soros.

Dalam emel ancaman yang dihantar pada pagi Rabu, penulisnya menyatakan mereka telah “meletakkan beberapa bahan letupan di dalam Dewan Negeri anda.” Bom-bom ini telah “disembunyikan dengan baik di dalam” dan akan “meletup dalam beberapa jam,” menurut beberapa laporan. Mesej yang sama diterima oleh pejabat kerajaan di sekurang-kurangnya 23 negeri, menurut CNN.

Antara mereka yang menerima ancaman termasuklah pegawai dari Kentucky, Mississippi, Georgia, Connecticut, Michigan, Minnesota, Alaska, Hawaii, dan lain-lain. Beberapa negeri membersihkan bangunan kerajaan selepas menerima amaran tersebut. Tiada laporan mengenai item mencurigakan ditemui semasa pemeriksaan.

Di Minnesota, ancaman letupan mengganggu hujah lisan di Mahkamah Agung negeri di Dewan, yang terpaksa dipindahkan ke mahkamah lain, jurucakap Jabatan Kehakiman Minnesota Kyle Christopherson memberitahu AP.

Gabenor Kentucky Andy Beshear memaparkan tentang pembersihan dewan negeri di X (dahulunya Twitter), dengan berkata “kami sedar ancaman serupa dibuat kepada pejabat lain di seluruh negara.”

Gabe Sterling, ketua pegawai operasi di pejabat Setiausaha Negeri Georgia, menulis di X bahawa akan ada “agen kekacauan menabur persengketaan untuk 2024” dan mendesak rakyat supaya jangan membenarkan mereka “meningkatkan ketegangan.”

Beberapa jam kemudian, Sterling melaporkan bahawa keluarganya sendiri menjadi mangsa “swatting,” dengan menyatakan bahawa 911 menerima panggilan bahawa “perdagangan dadah yang teruk,” menyebabkan tembakan di rumahnya.

FBI kemudian mengeluarkan kenyataan pada Rabu, memanggil ancaman emel tersebut sebagai “penipuan” yang diambil “sangat serius” kerana bahayanya kepada orang yang tidak bersalah, lapor beberapa media berita. Biro itu menambah bahawa setakat ini tiada maklumat untuk menunjukkan ancaman khusus dan boleh dipercayai, tetapi menyatakan akan terus menyiasat kes-kes tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.