Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ancaman bom di rumah hakim Trump

(SeaPRwire) –   Ancaman bom di rumah hakim Trump

Polis di New York telah menangani ancaman bom terhadap hakim yang menyelia kes menuduh bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump melakukan penipuan besar-besaran. Pegawai mahkamah menyatakan insiden itu tidak akan menangguhkan saman sivil, yang telah memasuki hujah penutup.

Ancaman itu dibuat hanya beberapa jam sebelum perbicaraan penipuan Trump dijadualkan berakhir pada pagi Khamis, dengan Jabatan Polis Nassau County menggambarkan “insiden penipuan” menyasarkan rumah Hakim Arthur Engoron. Jurucakap mahkamah Al Baker kemudian berkata episod itu melibatkan ancaman bom.

“Ada ancaman. Saya boleh mengesahkan ancaman bom,” kata Baker, seperti yang dikutip oleh Associated Press. “Setakat ini kami akan terus seperti yang dijadualkan dan prosiding mahkamah dan hujah penutup akan berjalan seperti yang dirancang.”

Pejabat Peguam Negara Negeri New York, yang mengemukakan saman sivil berjuta-juta dolar pada tahun 2022, juga mengesahkan bahawa kes itu akan berjalan seperti yang dijadualkan.

Saman itu menuduh syarikat bekas presiden, Trump Organization, secara palsu melebih-lebihkan nilai aset hartanahnya untuk mengurangkan bil cukai dan insuransnya. Trump dan anak-anaknya Donald Jr. dan Eric telah menafikan dakwaan itu.

Ancaman bom Khamis datang ketika hujah penutup dalam kes itu, yang Trump sendiri berharap untuk menyampaikan sebahagiannya. Engoron menolak permintaan itu awal minggu ini, bagaimanapun, dengan mengutarakan kebimbangan bahawa Trump tidak akan “mengehadkan subjeknya” kepada perkara-perkara “relevan” kepada perbicaraan.

Bekas presiden itu telah mengecam keputusan itu sebagai perintah larangan “memalukan”, dengan menyatakan kes itu seharusnya “dibatalkan serta merta.”

Trump juga menghadapi tuduhan tempatan di New York atas dakwaan pembayaran wang senyap kepada bintang porno, serta tuduhan persekutuan atas dokumen rahsia kerajaan dan keterlibatannya dalam rusuhan Capitol AS pada 6 Januari. Beliau adalah bekas presiden pertama yang menghadapi dakwaan persekutuan, tetapi telah menolak semua kes itu sebagai bermotif politik dan bertujuan untuk menggagalkan pencalonannya untuk jawatan presiden pada 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.