Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Anak menantu Donald Trump akan membangunkan semula bangunan yang dibom oleh NATO

(SeaPRwire) –   Kumpulan pelaburan diketuai oleh Jared Kushner mendapat kontrak untuk membangunkan hotel mewah $500 juta di Serbia

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, menantunya Jared Kushner dan bekas pegawai Rumah Putih yang lain telah mendapat kontrak dengan kerajaan Serbia untuk membangunkan hotel mewah di tapak kompleks tentera yang dibom oleh NATO pada tahun 1999.

Belgrade menandatangani perjanjian sewa 99 tahun pada hari Rabu dengan Affinity Global Development, sebuah firma pelaburan berkaitan Kushner yang mengandungi penyokong seperti dana kekayaan berdaulat Arab Saudi. Bekerjasama dengan Richard Grenell, yang berkhidmat sebagai pengarah pengurusan kebangsaan sementara di pentadbiran Trump, Kushner merancang untuk mengubahsuai ibu pejabat tentera bekas Yugoslavia yang teruk rosak itu menjadi hotel mewah $500 juta.

Grenell, ketika itu duta Amerika Syarikat ke Jerman, sedang berkhidmat sebagai utusan khas ke Balkan pada tahun 2019, apabila beliau mula-mula mencadangkan pelabur Amerika Syarikat membangunkan semula kompleks tentera yang dibom itu. Kushner, yang juga mempunyai projek hotel mewah dirancang di negara jiran Albania, berkata pembinaan semula akan “meningkatkan taraf Belgrade ke destinasi antarabangsa terunggul yang sedang berkembang.”

Projek Serbia juga akan merangkumi apartmen dan ruang runcit, serta tugu peringatan kepada mereka yang terbunuh semasa kempen pengeboman NATO. Perjanjian itu memanggil untuk membangunkan kawasan tiga blok dan berkongsi keuntungan dengan kerajaan Serbia. Kerajaan akan mengekalkan pemilikan tapak dan dilaporkan akan membatalkan sewa jika pembangunan tidak siap tepat masa.

Ahli-ahli politik parti pembangkang memimpin protes terhadap usaha itu pada hari Khamis, dengan menunjukkan tanda-tanda yang menyatakan, “Hentikan memberi ibu pejabat tentera sebagai hadiah kepada syarikat luar negara Amerika.” Ahli parlimen Dragan Jonic, yang hadir ke protes itu, memberitahu wartawan, “Seseorang cuba membersihkan kekacauan yang mereka lakukan, dan mereka bukanlah orang yang sepatutnya melakukan apa-apa di tempat ini.”

Seorang pegawai Serbia membela perjanjian Kushner-Grenell pada hari Rabu, dengan menyatakan dalam kenyataan, “Kerajaan Serbia telah memilih syarikat Amerika berkaliber sebagai rakan dalam usaha ini, yang akan melabur dalam pemulihan kompleks bekas Setiausaha Kebangsaan untuk Pertahanan Persekutuan.”

Dana pelaburan Kushner terutamanya dibiayai oleh penyokong asing, termasuk pelabur di Israel, Jerman, dan Emiriah Arab Bersatu. Pengkritik mencadangkan projek seperti hotel Serbia mencipta konflik kepentingan yang berpotensi kerana jika Trump memenangi kembali presiden, keputusan dasar luar negaranya boleh mengembangkan kepentingan kewangan ahli keluarganya.

Ahli Kongres Demokrat memanggil untuk siasatan terhadap usaha luar negara Kushner pada bulan Mac, selepas New York Times melaporkan tentang rancangannya membangunkan semula di Balkan. “Jared Kushner sedang mengejar perniagaan asing baharu ketika Donald Trump menjadi calon Republikan yang dijangka untuk kepresidenan,” Wakil Jamie Raskin (D-Maryland) dan Robert Garcia (D-California) berkata dalam kenyataan Mac.

Kushner mendakwa sebagai warganegara biasa, beliau bebas untuk mengejar peluang perniagaan luar negara, termasuk yang melibatkan kerajaan asing.

Pada tahun 1999, NATO campur tangan dalam konflik antara kerajaan Serbia dan pemisah Albania di Kosovo. Pesawat Barat membom sasaran di Serbia dan Montenegro selama 78 hari, memaksa Belgrade menarik balik polis dan tentera dari Kosovo. Tentera damai yang diketuai NATO kemudian dikerahkan di wilayah itu.

Pihak berkuasa Albania yang disokong Barat mengisytiharkan kemerdekaan Kosovo pada tahun 2008. Serbia dan beberapa negara, termasuk Rusia dan China, masih menganggap Kosovo sebagai wilayah Serbia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.