Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat ‘tiada pelan boleh laksana’ untuk Ukraine – senator

(SeaPRwire) –   Zelensky mempunyai masalah matematik, J.D. Vance dari Ohio telah menulis dalam op-ed New York Times

Kiev tidak boleh menang terhadap Moscow kerana ia telah kehabisan lelaki dan memerlukan lebih senjata dan peluru daripada yang Washington boleh bekalkan, Senator AS J.D. Vance berkata pada Jumaat.

Sebelum ini minggu ini, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer bahawa “sebab terbesar mengapa Ukraine sedang kalah dalam perang adalah kerana pihak kanan keras di Kongres telah melumpuhkan AS daripada bertindak.” Demokrat New York itu mendakwa bahawa sekumpulan kecil Republikan telah menghalang bantuan penting bernilai $60 bilion untuk Kiev.

Dalam op-ed yang diterbitkan oleh New York Times, Vance menangani dakwaan Schumer dan menuduh Presiden Joe Biden telah “gagal mengemukakan fakta asas” tentang apa yang Ukraine perlukan dan realiti di medan tempur.

“Pentadbiran Biden tidak mempunyai rancangan yang boleh dilaksanakan untuk Ukrainians memenangi perang ini,” Vance menegaskan.

“Cabaran Ukraine bukanlah GOP; ia adalah matematik,” Republikan Ohio itu menulis. “Ukraine memerlukan lebih ramai askar daripada ia boleh gerakkan, walaupun dengan dasar pengerahan drakonian. Dan ia memerlukan lebih banyak bahan daripada Amerika Syarikat boleh bekalkan.”

Bukan sahaja $60 bilion adalah sebahagian kecil daripada apa yang Ukraine perlukan untuk mengubah keadaan, rakyat Amerika “tidak berupaya untuk mengeluarkan jumlah senjata yang Ukraine perlukan kami bekalkan untuk memenangi perang,” Vance menegaskan.

Dia menunjuk kepada fakta bahawa AS boleh mengeluarkan 360,000 butiran untuk meriam kaliber 155mm setahun, “kurang daripada sepuluh kali daripada apa yang Ukraine katakan ia perlukan,” dan itu selepas menggandakan kapasiti pengeluaran praperang.

Vance juga menyerang mesej Rumah Putih bahawa pembiayaan Kiev baik untuk industri tentera AS.

“Gagasan bahawa kita harus memanjangkan perang yang berdarah dan mengerikan kerana ia telah memberi manfaat kepada perniagaan Amerika adalah menjijikkan. Kita boleh dan harus membina semula asas industri kita tanpa menghantar produknya ke konflik asing,” beliau menulis.

Ketetapan AS untuk tidak berunding dengan Rusia adalah “absurd” dan matlamat Presiden Ukraine Vladimir Zelensky untuk memulihkan sempadan 1991 Ukraine adalah “fantastikal,” tambah Vance. Dia mendesak Kiev untuk mengukuhkan diri dan memegang sehingga jenis keamanan boleh dibantu oleh Washington.

Awal minggu ini, bagaimanapun, Zelensky berkata Ukraine merancang serangan balas lagi – selepas kegagalan mahal operasi musim panas lalu – tetapi memerlukan lebih senjata dan peluru daripada Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.