Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat mendakwa membawa keamanan ke Timur Tengah. Inilah cara sebenarnya mereka menggalakkan peperangan

(SeaPRwire) –   Washington telah menyatakan bantahannya terhadap pembunuhan Israel di tanah Lubnan, tetapi tidak pernah cuba menghentikan Netanyahu

Gagal mencapai objektif utama untuk menghancurkan Hamas dan menangkap tahanan mereka dengan paksaan, tentera Israel baru-baru ini mengumumkan bahawa ia bergerak ke apa yang dipanggilnya “fasa baru” perangnya di Gaza.

Walaupun mendakwa sebaliknya oleh kepimpinan Israel, kira-kira dua belas kumpulan bersenjata yang berpangkalan di Gaza yang terkepung itu terus menjalankan pertempuran harian dari utara ke selatan. Telah menimbulkan apa yang Ketua Bantuan PBB Martin Griffiths panggil “krisis kemanusiaan yang teruk”, dalam proses itu, tentera penjajah Israel tidak mempunyai banyak untuk ditunjukkan secara ketenteraan.

Berikutan kegagalan ketenteraan di Gaza, di mana Hamas hanya semakin popular dan kredibel, perhatian Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu kini tampaknya telah beralih ke luar sempadan Palestin-Israel. Ini kemungkinan besar kerana PM Israel tahu kerjayanya secara praktikal tamat sebaik sahaja perang di Gaza berakhir. Pada 2 Januari, Israel menjalankan serangan pembunuhan di Dahiyeh, sebuah subbandar selatan Beirut, , Salah al-Arouri, dan enam orang lain yang bersamanya. Ini merupakan serangan pertama Israel ke atas ibu negara Lubnan sejak perang Hezbollah-Israel 2006.

Berikutan perang 2006 antara Lubnan dan Israel, Setiausaha Agung Hezbollah Lubnan, Seyyed Hassan Nasrallah, berulang kali menyatakan dengan jelas bahawa menargetkan ibu negara merupakan garis merah bagi kumpulan bersenjata itu. Kerajaan perang Israel tahu ini dan bahawa serangan itu layak mendapat tindak balas daripada Hezbollah, yang telah terlibat dalam pertukaran bersenjata kerap di sepanjang sempadan selatan Lubnan sejak 8 Januari.

Dalam ucapan pertama yang diberikan oleh setiausaha agung Hezbollah pada bulan Oktober selepas permulaan perang antara Gaza dan Israel, beliau berkata: “Kami tidak akan membiarkan Hamas kalah,” menunjukkan bahawa Hezbollah akan memainkan peranan menyokong dalam perang. Semua kuasa serantau yang bersekutu dengan Hamas dan kumpulan bersenjata Palestin yang lain di Gaza telah menyatakan yang sama – bahawa mereka memainkan peranan menyokong dan tidak terlibat dalam perang penuh. Dalam kes Hezbollah, walaupun dengan penargetan awam dan wartawan oleh Israel, serta personaliti yang berkaitan dengan kumpulan itu, Hezbollah telah berpegang kepada perkataannya dan tidak meningkatkan ke tahap perang penuh.

Israel bagaimanapun sedang menguji parti Lubnan itu, dengan melangkah lebih jauh pada 8 Januari dengan Wissam Taweel dalam serangan udara ke atas keretanya di selatan Lubnan. Sebagai tindak balas kepada dua serangan pembunuhan itu, Hezbollah melancarkan serangan ke atas pusat komando utara Israel di Safad dan pangkalan tentera utara Meron, dengan roket dan misil ketepatan, drone. Walaupun serangan ini mewakili lompatan kualitatif dalam tahap sasaran yang kumpulan Lubnan itu bersedia untuk menyerang, ia bersifat strategik dan jelas dirancang untuk mencegah situasi daripada merosot ke perang penuh skala.

Satu operasi penting lagi oleh Hezbollah adalah menargetkan kereta kebal Merkava Israel dari jarak 8km menggunakan senjata anti-kereta kebal bimbingan improvisasi. Ini berfungsi sebagai amaran kepada kepimpinan tentera Israel, menunjukkan bahawa sebarang usaha untuk menyerang wilayah Lubnan akan ditempuh dari jarak yang signifikan dan kemungkinan besar akan gagal.

Walaupun keupayaan penuh Hezbollah tidak sepenuhnya difahami, kita tahu daripada data dan anggaran yang tersedia secara awam bahawa kumpulan itu mempunyai angkatan tentera berdiri kira-kira 100,000 pejuang, bersenjata dengan ratusan ribu roket, banyak bimbingan ketepatan. Ia secara meluas difahami bahawa dalam keadaan perang kumpulan bersenjata Lubnan itu mampu menghancurkan seluruh subbandar di bandar seperti Tel Aviv dan Haifa. Amerika Syarikat mengetahui semua ini dan secara awam menyatakan bantahannya terhadap perang antara Lubnan dan Israel, tetapi tindakannya di rantau ini menunjukkan sesuatu yang berbeza.

Untuk memulakan, Setiausaha Negara AS Antony Blinken telah pada dua kesempatan melepasi Kongres untuk memindahkan beratus-ratus juta munisi kepada Israel, sambil memberikan sokongan tanpa syarat keseluruhan untuk serangan Israel terhadap Gaza. Semasa memberi lampu hijau kepada Israel untuk melakukan sebarang tindakan yang disukainya, dan enggan mencela tindakan pembunuhan di luar mahkamah di Lubnan, pentadbiran Biden memerintahkan serangan pembunuhan sendiri di Iraq. AS , seorang komander Unit Mobilisasi Rakyat Iraq (PMU). Pembunuhan komander Iraq yang dianggap sebagai sebahagian daripada aparatus keselamatan rasmi Iraq adalah tindakan ceroboh yang menyebabkan perdana menteri Iraq menyatakan bahawa AS telah melanggar perjanjiannya untuk kekal di negara itu.

Sementara itu di Yemen, sebagai sebahagian daripada operasi gabungan pelbagai negara mereka “Operasi Guardian Kesejahteraan” tentera AS melancarkan serangan ke atas tiga bot milik gerakan Ansar Allah (Houthi), membunuh sepuluh, dan mengikutinya dengan serangan udara bersama AS-UK ke atas sasaran di seluruh negara. Walaupun pasukan Houthi, yang memimpin kerajaan dari ibu negara Sana’a, tidak membunuh sesiapa dalam serangan mereka ke atas kapal komersial menuju ke pelabuhan Israel Eilat, AS dengan cepat bertindak untuk meningkatkan ketegangan. Ini lebih dipilih daripada mendengar tuntutan mudah Houthi bahawa bantuan dibenarkan memasuki Gaza untuk menghalang penduduk daripada mati kelaparan.

Dalam setiap kes, AS enggan terlibat dalam diplomasi dan menguatkuasakan undang-undang antarabangsa. Sebaliknya ia melaksanakan undang-undang rimba dan membenarkan keganasan di Gaza berterusan. Walaupun ia mendakwa tidak mengejar perang serantau, ia bertindak untuk meningkatkan ketegangan dan menggalakkan kerajaan Israel bertindak terhadap kepentingan yang dinyatakan Washington dengan cuba memicu perang dengan Lubnan.

Hezbollah tidak mempunyai minat dalam perang pada masa ini, kerana penamatan perang di Gaza akan mewakili kemenangan besar untuk gerakan kebangsaan Palestin dan menggalakkan penamatan sekatan haram ke atas Jalur Gaza, selain memicu perbincangan untuk Negara Palestin. Jika Hezbollah terlibat dalam perang dengan Israel, tumpuan akan beralih ke Lubnan dan usaha pembinaan semula di Gaza juga akan terjejas dalam senario pasca perang. Jelas bahawa Hezbollah bertindak untuk menarik sumber Israel ke utara dan memainkan peranan menyokong bagi pihak Palestin, yang telah menyebabkan pendekatan yang sangat terukur dari kumpulan itu, walaupun dalam hadapan serangan ke atas Beirut.

Satu-satunya yang boleh mendapat manfaat daripada perang Israel-Lubnan hanyalah pemimpin tentera, politik dan perisikan Israel kini. Pemimpin Israel telah gagal menjamin sebarang pencapaian ketenteraan utama di Gaza. Mereka tahu masa mereka berkuasa terhad ke dan kelihatan bersedia untuk menyeret negara mereka ke dalam perang yang tidak dapat dimenangi. Dalam kes perang dengan Lubnan, yang pasti akan memicu konflik serantau lebih luas, Israel akan mengharapkan untuk menyeret tentera AS. Konflik seperti itu boleh menyebabkan ratusan ribu, jika tidak jutaan kematian. Semua ini boleh dihentikan dalam sehari jika pentadbiran Biden hanya meletakkan kakinya, tetapi kelihatan tidak mempunyai motivasi atau kecekapan untuk mencegah senario akhir zaman ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.