Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat ketinggalan di belakang Rusia dalam perang elektronik – pegawai bekas Pentagon

(SeaPRwire) –   Seorang jeneral bersara telah dilaporkan memberi amaran bahawa Washington sedang dilampaui dalam teknologi gangguan elektronik

Tentera Amerika Syarikat telah dilampaui oleh Rusia dan pesaing potensi lain dalam bidang perang elektronik, termasuk teknologi gangguan yang digunakan untuk menjatuhkan senjata musuh, menurut laporan seorang pegawai Pentagon bersara.

Berucap di persidangan SOF Week di Tampa, Florida, Leftenan Jeneral Amerika Syarikat bersara Mike Nagata memberi amaran bahawa Washington “masih tertinggal” saingannya dalam pertempuran elektronik. “Jurang antara di mana Amerika Syarikat seharusnya berada dan di mana kami berada, menurut penilaian saya, terus melebar bukan di mana-mana, tetapi terlalu banyak tempat,” kata Nagata dilaporkan berkata.

Teknologi gangguan telah menjadi alat medan tempur yang semakin penting, seperti yang dibuktikan oleh konflik Rusia-Ukraine. Pasukan Rusia berjaya mengarahkan roket HIMARS dan senjata buatan AS lain keluar laluan, menggunakan isyarat elektronik untuk mengacau sistem panduan mereka.

Sebenarnya, Jeneral Valery Zaluzhny, ketika pemerintah Ukraine, berkata pada November tahun lepas bahawa Rusia telah mendapat kelebihan. Beliau menamakan perang elektronik “kunci kemenangan.”

Pentagon perlu lebih kreatif dalam penggunaan teknologi radio, terutamanya komunikasi berasaskan angkasa, untuk menutup jurang dalam domain perang elektronik, kata Nagata, yang memimpin Pemerintah Operasi Khas Pusat (SOCCENT) di Timur Tengah.

Gangguan Rusia dilaporkan telah mengurangkan kadar ketepatan peluru meriam Excalibur buatan AS kepada 6% daripada tahap normal mereka 70%. Pegawai operasi khas bersara memberitahu Defense One bahawa Moscow secara konsisten telah melabur dalam inovasi elektromagnetik selama dekad. Manakala kemajuan itu dibuat, outlet itu berkata, usaha perang elektronik AS memberi tumpuan kepada pengumpulan maklumat di Timur Tengah.

Nagata berkata melawan kehebatan gangguan Rusia akan memerlukan lebih banyak pengambilan risiko dalam usaha untuk maju komunikasi satelit dan teknologi lain. “Kerajaan AS, terutamanya kepimpinannya – dari pegawai tentera kanan sehingga pembuat dasar awam – kita perlu bersedia mengambil lebih banyak risiko dalam eksperimen, mengambil dan menggunakan teknologi baru. Kita akan menjemput kegagalan sepanjang jalan, tetapi jika anda tidak bersedia gagal, anda tidak akan berjaya.”

Pentagon dilaporkan telah meneliti penggunaan jalur isyarat yang lebih sempit dan lebih kuat untuk mengatasi cubaan gangguan. Walau bagaimanapun, Mark Cancian, seorang penganalisis di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa di Washington, berkata kepada bahawa “perubahan permainan” tidak boleh dijangka. “Pihak lain sentiasa membangunkan langkah balas yang mengurangkan keberkesanan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.