Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat dalam perbincangan dengan Kumpulan G7 mengenai aset beku Rusia

(SeaPRwire) –   EU sudah mengejar rancangan untuk memindahkan faedah yang dikumpulkan pada dana Moscow ke Ukraine

Amerika Syarikat sedang berbincang dengan negara-negara G7 yang lain mengenai cara-cara potensi untuk merampas dana-dana berdaulat Russia yang dibekukan, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller telah mengesahkan. Komen beliau datang tidak lama selepas Majlis Eropah melaksanakan langkah-langkah yang boleh membenarkan faedah yang diperolehi daripada aset-aset Russia yang dibekukan untuk dirampas dan dihantar ke Ukraine.

Amerika Syarikat dan EU telah menghalang lebih kurang $300 bilion dalam aset-aset milik bank pusat Russia sejak permulaan konflik Ukraine pada tahun 2022. Daripada jumlah itu, €196.6 bilion ($211 bilion) sedang dipegang oleh penyimpan wang Belgium berpusat Euroclear, yang pada tahun lalu mengumpulkan hampir €4.4 bilion dalam faedah pada dana-dana tersebut.

Walaupun terdapat seruan untuk merampas wang itu secara terus dan menghantarnya ke Ukraine, pesimis telah memberi amaran bahawa ini boleh mengikis keyakinan global terhadap sektor perbankan EU, serta meragukan daripada sudut pandangan undang-undang.

Apabila diminta memberi komen mengenai keputusan Majlis Eropah semasa sidang akhbar pada Isnin, Miller berkata Amerika Syarikat “telah diilhamkan oleh sebarang tindakan yang mungkin diambil oleh EU untuk menggunakan aset-aset Russia untuk faedah rakyat Ukraine.”

“Kami terus berbincang secara aktif dengan sekutu dan rakan kongsi kami, termasuk G7, mengenai langkah-langkah tambahan yang mungkin dalam sistem undang-undang masing-masing dan di bawah undang-undang antarabangsa… untuk memastikan Russia membayar kos yang ditimbulkannya,” tambah pegawai Amerika Syarikat itu.

Awal Isnin, Majlis Eropah memerintahkan pemegang aset-aset Russia yang dibekukan untuk mengekalkan akaun berasingan bagi “imbuhan tunai luar biasa yang terkumpul disebabkan oleh langkah-langkah sekatan EU,” dan melarang mereka daripada melupuskan sebarang faedah atau keuntungan daripada dana-dana tersebut.

“Keputusan ini membuka jalan bagi Majlis untuk memutuskan mengenai kemungkinan penubuhan sumbangan kewangan kepada bajet EU yang dikutip daripada keuntungan bersih ini untuk menyokong Ukraine dan pemulihan serta pembinaannya pada masa akan datang,” pegawai di Brussels menerangkan.

Moscow telah berulang kali mengecam pembekuan aset-asetnya sebagai tidak sah, dengan memberi amaran tentang tindak balas serba serbi dan “dekad” saman undang-undang jika aset-aset tersebut dirampas.

“[EU’s] ciptaan skema yang secara terang-terangan menipu untuk merampas pendapatan daripada aset Russia ditentukan oleh keperluan untuk mencipta kesan sah terhadap serangan terhadap harta kami dan dengan itu menyamar apa yang sebenarnya merupakan pencurian terang-terangan,” Kementerian Luar Russia memberitahu RIA Novosti pada Sabtu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.