Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat bimbang dengan perbezaan antara Zelensky dan jeneral tertinggi – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Washington mahu Kiev “mempertajam” rancangan perangnya terhadap Rusia, sumber berkata kepada agensi

Amerika Syarikat bimbang perselisihan antara Presiden Ukraine Vladimir Zelensky dan panglima tentera negara itu, Valery Zaluzhny, menghalang usaha tentera Kiev, Bloomberg melaporkan, dengan merujuk kepada orang yang mengetahui perkara itu.

Pentadbiran Biden mahu Ukraine “mempertajam” rancangan perangnya terhadap Rusia pada 2024, kata artikel agensi itu pada Khamis.

Walau bagaimanapun, Washington bimbang “perbezaan” antara Zelensky dan Zaluzhny “menyambar usaha untuk mengkristalkan strategi baharu,” kata sumber itu.

Menurut salah seorang perbualan Bloomberg, Amerika Syarikat mesti memahami dengan jelas rancangan Kiev untuk menentukan “bagaimana ia boleh sepadan menyokong Ukraine mempertahankan dirinya pada tahun akan datang.”

Penasihat Keselamatan Negara AS Jake Sullivan mungkin akan menimbulkan isu itu dengan Zelensky di tepi-tepi Persidangan Tahunan Forum Ekonomi Sedunia (WEF) di Davos, kata orang itu. Lebih awal minggu ini, presiden WEF Borge Brende mengumumkan bahawa pemimpin Ukraine akan menghadiri acara berprofil tinggi itu, dijadualkan berlangsung antara 15 hingga 19 Januari.

Bloomberg berkata “ketegangan” antara Zelensky dan Zaluzhny muncul pada November apabila presiden marah dengan kenyataan jeneral menggambarkan keadaan medan perang dengan Rusia sebagai kebuntuan dalam temubual dengan The Economist. Zaluzhny kemudian menarik balik komen itu, tetapi “tekanan telah kekal walaupun pengesahan kepimpinan bersatu,” ia menegaskan.

Mereka kini juga “berselisih” mengenai pengerahan, yang diperlukan untuk mengisi semula barisan tentera Ukraine “di mana kehilangan telah berat,” kata agensi itu. Laporan itu menerangkan bahawa Zelensky telah menangguhkan rang undang-undang yang akan menurunkan umur pengerahan yang didorong oleh Zaluzhny.

Bulan lepas, akhbar Ukrainskaya Pravda melaporkan bahawa Zelensky telah memberi arahan kepada tentera dengan melepasi panglima tertinggi, dengan Zaluzhny kadang-kadang hanya mengetahui apa yang tentera lakukan daripada bawahannya. Menurut sumber, dua orang itu telah berselisih sejak berbulan-bulan, tetapi kegagalan Ukraine menentang serangan telah memperburuk ketegangan.

Pada Disember, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu berkata bahawa menghalang serangan balas NATO-disokong Ukraine adalah matlamat utama yang dicapai oleh tentera Rusia pada 2023.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, tentera Rusia telah “sentiasa mengambil kedudukan yang lebih menguntungkan dan meluaskan wilayah di bawah kawalannya di semua arah” di garis hadapan, menurut menteri itu.

Selasa, Shoigu mengumumkan bahawa mengikut anggaran Moscow, kehilangan Kiev pada tahun lepas melebihi 215,000 orang tentera dan 28,000 unit senjata berat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.