Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat akan membina ‘pesawat hari kiamat’ baru

(SeaPRwire) –   Pesawat ‘akhir zaman’ baru akan dibina oleh AS

AS akan membangunkan ‘pesawat akhir zaman’ baru, bertujuan untuk membenarkan presiden terus memimpin negara dalam kes perang nuklear atau bencana besar yang lain yang memusnahkan pusat-pusat komando dan kawalan di darat, Tentera Udara AS telah mengumumkan.

Kontrak sebanyak $13 bilion untuk projek Pusat Operasi Udara Berdaya Tahan (SAOC) telah diperolehi oleh Sierra Nevada Corp, jurucakap Tentera Udara AS mengumumkan dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Kerja untuk pesawat ketenteraan strategik komando dan kawalan udara baru akan dijalankan di kemudahan syarikat di Colorado, Nevada dan Ohio, kenyataan itu membaca. Tarikh akhir projek adalah 2036, ia tambah.

Menurut jurucakap itu, SAOC akan berdasarkan jet turunan komersial, yang akan diperkukuh dan diubahsuai untuk memenuhi piawaian Pentagon.

“Pembangunan sistem senjata keselamatan kebangsaan penting ini memastikan keupayaan nuklear komando, kawalan, dan komunikasi kementerian kekal relevan secara operasi dan selamat untuk datang,” kenyataan itu membaca.

SAOC bertujuan untuk menjadi pengganti untuk pesawat E-4B Nightwatch atau Pusat Operasi Udara Kebangsaan yang sedang digunakan oleh Tentera Udara AS pada masa ini.

E-4Bs, yang berdasarkan pesawat Boeing 747, telah wujud sejak pertengahan 1970-an. Pesawat dijangka akan bersara pada awal 2030-an. Menurut Reuters, ia semakin sukar untuk mengekalkan pesawat kerana bahagian untuk mereka menjadi lapuk.

Tentera Udara AS kini mengendalikan empat ‘pesawat akhir zaman’, dengan sekurang-kurangnya satu daripadanya sentiasa dalam keadaan siap sedia. E-4Bs membawa peralatan komunikasi maju, mampu mengisi minyak di udara, dan mampu menahan letupan nuklear dan pelbagai kesan elektromagnet.

Rusia juga mempunyai empat ‘pesawat akhir zaman’, yang berdasarkan pesawat Ilyushin Il-80. Pesawat terbang buat kali pertama pada tahun 1985, tetapi peralatan komunikasi mereka telah dikemaskini dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Sumber memberitahu RIA-Novosti pada tahun 2022 bahawa pesawat mampu bertukar data dengan kapal selam nuklear Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.