Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Aktivis pro-Palestin mengambil alih bangunan Universiti Columbia

(SeaPRwire) –   Puluhan penunjuk perasaan merampas bangunan Universiti Columbia sebagai sebahagian daripada protes terhadap peperangan di Gaza

Penunjuk perasaan anti-Israel telah merampas dan menawan sebuah bangunan akademik di Universiti Columbia di New York, dalam peningkatan terbaru gerakan protes terhadap peperangan Israel di Gaza yang berkembang di kampus-kampus universiti AS.

Menurut beberapa video yang dimuat naik secara dalam talian dan laporan media tempatan, puluhan penunjuk perasaan berkumpul di luar Hamilton Hall di kampus Manhattan Columbia awal Selasa. Mereka kemudiannya mula memecahkan tingkap dan memecah masuk ke bangunan itu. Hall tersebut diketahui pernah diduduki serupa semasa protes hak asasi manusia dan anti-Perang Vietnam pada tahun 1968 di universiti itu.

Penunjuk perasaan itu kemudiannya menghalang pintu masuk ke hall itu dan mengibarkan bendera Palestin dari salah satu tingkapnya, serta mengibarkan banner yang menamakan semula bangunan itu sebagai ‘Hind’s Hall’, sempena Hind Rajab, kanak-kanak Palestin berusia enam tahun yang terbunuh di Gaza tiga bulan lalu.

Sesetengah penunjuk perasaan kemudian membentuk rantai manusia di luar bangunan itu.

Columbia mengesahkan pendudukan Hamilton Hall dan memberi amaran kepada pelajar melalui emel untuk mengelakkan diri dari kampus pada Selasa.

Protes di Columbia sebelum ini sebahagian besar terhad kepada kem di padang utama universiti. Walau bagaimanapun, universiti memerintahkan aktivis untuk membubarkan kem itu, dan mula menggantung mereka yang terlibat selepas batas waktu 2 petang waktu tempatan pada Isnin lalu untuk meninggalkan kem sementara itu telah tamat.

Gerakan protes anti-Israel telah merebak di banyak kolej di AS, dengan pelajar menuntut supaya Israel menghentikan peperangan di Gaza, dan supaya universiti-universiti serta kerajaan AS secara kewangan “mengeluarkan pelaburan” daripada Israel.

Banyak demonstrasi telah mengakibatkan ketegangan antara polis dengan aktivis, serta beberapa tangkapan. Ini menjadi fokus lain dalam protes, dengan pelajar dan semakin ramai fakulti kini menuntut amnesti untuk penunjuk perasaan yang ditahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.