Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Airline menghentikan armada Boeing selepas kebocoran tingkap di udara

(SeaPRwire) –   Sebahagian daripada badan kapal terputus ketika terbang di negeri Oregon, Amerika Syarikat

Alaska Airlines telah mengatakan ia secara “sementara” menghentikan operasi armadanya daripada kapal terbang Boeing 737 Max-9 selepas salah satunya kehilangan tingkap dan sebahagian badan kapal di udara pada hari Jumaat, memaksa pendaratan kecemasan di negeri Oregon, Amerika Syarikat.

Syarikat penerbangan itu berkata pesawat jet, yang membawa 174 penumpang dan enam anak kapal, mendarat dengan selamat selepas kembali ke Portland, 35 minit ke dalam penerbangan yang dijadualkan ke California. Data pelacakan penerbangan menunjukkan bahawa kapal terbang itu telah mencapai altitud 16,000 kaki (4876m) sebelum ia memulakan penurunan kecemasan.

“Penerbangan 1282 Alaska Airlines dari Portland, Oregon, ke Ontario, California, mengalami insiden pada petang ini tidak lama selepas berlepas,” kata syarikat itu pada petang Jumaat. Ia menambah bahawa ia telah mengambil langkah untuk “sementara menghentikan” armadanya daripada 65 kapal terbang Boeing Max-9 sehingga siasatan penuh diselesaikan.

Max-9 adalah yang terbaru daripada siri 737 Boeing daripada pesawat berenjin kembar, kabin tunggal. Kapal terbang itu, yang memasuki perkhidmatan pada Mei 2017, kerap digunakan dalam penerbangan domestik AS.

Imej yang dimuat naik ke media sosial dari dalam kapal terbang yang terjejas menunjukkan lubang besar di sebelah kiri, di belakang sayap dan enjin. Yang lain menunjukkan kerusi terdekat ke kawasan yang terjejas, yang kelihatannya tidak diduduki, telah rosak dalam insiden itu.

“Hatiku pergi kepada mereka yang berada dalam penerbangan ini,” kata CEO Alaska Airlines Ben Minicucci dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh syarikat penerbangan pada petang Jumaat. “Saya sangat menyesal atas apa yang anda alami.” Beliau menambah bahawa beliau bersyukur atas tindak balas juruterbang dan anak kapalnya.

Boeing berkata ia telah dimaklumkan tentang insiden itu dan sedang “mengumpulkan maklumat lanjut,” dan bahawa ia mempunyai pasukan teknikal bersedia untuk menyokong siasatan. Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA), sementara itu, mengesahkan bahawa kapal terbang itu melaporkan masalah pengempaan dan bahawa ia telah melancarkan siasatan.

Siri Boeing 737 Max telah digambarkan sebagai “kapal terbang pengangkutan paling dikaji semula dalam sejarah” berikutan siri siasatan keselamatan, terutamanya selepas Max dibenarkan semula untuk operasi selama 18 bulan pada Mac 2019 berikutan dua kemalangan pada 2018 dan 2019, yang mengorbankan 346 nyawa.

Untuk memulakan operasi semula, setiap kapal terbang Max menjalani pengubahsuaian keselamatan yang signifikan. Dianggarkan kira-kira 1,300 kapal terbang Boeing 737 Max-9 kini beroperasi, mengikut data daripada pembuat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.