Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Airbus meminta maaf kerana menolak kemasukan warganegara China

(SeaPRwire) –   Pembuat kapal terbang meminta maaf kerana menolak kemasukan warganegara China

Pembuat kapal terbang Airbus telah mengeluarkan permintaan maaf awam selepas didakwa menghalang warganegara China dan Rusia daripada menaiki kapal terbang pengangkut tentera A400M semasa acara awam yang diadakan sebagai sebahagian daripada Pameran Udara Singapura 2024 pada hari Sabtu.

Beberapa tetamu China di pameran perdagangan itu memaparkan di media sosial aduan mereka telah dihalang oleh anggota tentera Jerman daripada menaiki kapal terbang Airbus, yang dimiliki oleh Tentera Udara Jerman, semasa Hari Awam pameran udara itu.

Dalam video yang dimuat naik oleh seorang tetamu China, wanita di pintu masuk ke A400M memberitahunya bahawa mereka perlu memeriksa kewarganegaraannya “kerana ia merupakan kapal terbang Jerman.” Katanya dilaporkan menyatakan bahawa “warganegara China dan Rusia tidak dibenarkan menaiki kapal terbang itu.” Tetamu yang sama mendakwa telah merakam gambar anggota tentera Jerman “mengejar” beliau selepas mengetahui beliau adalah warganegara China, kata Global Times.

Seorang penulis blog kedua menyatakan bahawa orang Jerman sebenarnya telah menyerangnya fizikal, yang menyebabkan beliau mengemukakan aduan rasmi kepada penganjur Pameran Udara Singapura, dengan mendakwa “diskriminasi terhadap orang China”. Tetamu China dilaporkan dibenarkan menaiki kapal terbang tentera negara lain.

Walaupun Airbus tidak secara terang-terangan menangani sama ada warganegara Rusia juga dikecualikan seperti yang didakwa dalam sesetengah laporan media sosial, syarikat itu mengakui dalam kenyataan bahawa sesetengah pengunjung telah “menimbulkan persoalan tentang akses” ke kapal terbangnya dan mendakwa ia telah “segera berkomunikasi dan berkoordinasi dengan pelanggan dan pasukan kami di Airbus di pameran untuk memastikan bahawa kapal terbang itu terbuka kepada semua pengunjung” untuk baki acara itu.

Syarikat Eropah itu menekankan bahawa ia “mencari kerjasama menang-menang dengan industri penerbangan China” dan bertujuan untuk “membina jambatan komunikasi” antara China dan Eropah.

Airbus telah mendominasi bahagian yang semakin meningkat dalam pasaran kapal terbang penumpang dalam tahun-tahun kebelakangan ini kerana pesaing Amerikanya Boeing mengalami rentetan isu keselamatan pembuatan yang mungkin membahayakan. Kesalahan perisian komputer di dalam kokpit Boeing 737 MAX 8 menghantar dua kapal terbang penuh penumpang ke kematian mereka di Indonesia dan Ethiopia pada 2018 dan 2019, yang menyebabkan ratusan pesawat komersial darat selama hampir dua tahun. Penggantinya, Boeing 737 MAX 9, juga darat dan menghadapi larangan pengeluaran oleh penyelia AS selepas penerbangan Alaska Airlines mengalami letupan di udara bulan lepas.

Brussels dan Washington telah lama menuduh Beijing dengan pencurian dan pengawasan teknologi tentera barat. Amerika Syarikat telah menekan UK dan negara-negara EU untuk melarang Huawei daripada infrastruktur 5G mereka, kecuali peralatan syarikat itu ternyata mengandungi pintu belakang yang memindahkan data sensitif Barat ke kerajaan China. Sehingga kini, tiada bukti didedahkan mengenai keupayaan yang dakwaan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.