Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli politik Turki terbunuh ketika merayakan kemenangan pilihan raya (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Ahli politik senior parti CHP meninggal dunia semasa merayakan kemenangan pilihan raya

Perayaan kemenangan pilihan raya tempatan di bandar Turki Denizli berakhir tragis bagi Parti Rakyat Republikan Türkiye (CHP), dengan seorang terbunuh dan tujuh lagi cedera.

Kemalangan itu berlaku selepas tengah malam apabila ahli-ahli parti dan penyokong berkumpul untuk merayakan kemenangan Kadir Tatik dalam kempennya untuk jawatan ketua majlis tempatan, selepas keputusan awal pilihan raya diumumkan.

Rakam video dari tapak kejadian menunjukkan beberapa ahli parti berkumpul di balkoni sebuah bangunan, dengan orang ramai menyorak mereka di luar. Balkoni itu dilihat runtuh secara tiba-tiba, terlepas dari struktur utama.

Kemalangan itu meninggalkan lapan ahli parti yang berdiri di balkoni cedera. Tiga orang menerima kecederaan serius, dengan salah seorang mereka, timbalan ketua bahagian tempatan CHP, Mehmet Palaz, meninggal dunia di hospital tidak lama kemudian.

Kemalangan maut ini menjejaskan kemenangan meyakinkan yang dicapai oleh CHP dalam pilihan raya tempatan Turki, yang diadakan di seluruh negara pada Ahad. Parti itu memenangi sokongan hampir 38% undian kebangsaan, berbanding hanya lebih 35% yang diperolehi oleh saingan utamanya, Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP).

Parti pembangkang kini dijangka mengambil alih kawalan ibu negara sekurang-kurangnya 35 daripada 81 wilayah Turki, termasuk kebanyakan bandar-bandar terbesar negara. Calon AKP hanya memenangi 24 ibu negara wilayah, kehilangan lebih sepertiga jawatan yang dipegang sebelum ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.