Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli politik Australia menyalahkan ubat peraturan untuk video mabuk

(SeaPRwire) –   Mantan timbalan perdana menteri Australia menyalahkan ubat persepsi untuk video mabuk

Mantan timbalan perdana menteri Australia Barnaby Joyce mengakui beliau telah melakukan kesilapan dengan mencampur ubat persepsi dan alkohol, selepas video beliau mabuk menggumam ke telefon bimbit sambil berbaring di tepi jalan dengan kakinya dalam kotak pokok menjadi viral pada hujung minggu.

“Saya mengambil ubat persepsi, dan mereka mengatakan beberapa perkara mungkin berlaku kepada anda jika anda minum, dan mereka benar-benar 100% betul,” Joyce menerangkan dalam temubual dengan rangkaian tujuh pada Isnin, dengan menekankan beliau “tidak mencari simpati” atau membuat alasan.

Saya kembali, saya duduk di kotak pokok, saya jatuh, dan saya dirakam. Itulah yang berlaku.

Dalam video itu, difilemkan Rabu malam selepas Sesi Soalan Parlimen, Ahli Parlimen Nationals itu boleh dilihat berbaring di tepi jalan dengan kakinya dalam kotak pokok, bergumam “mati f**king c**t” ke telefon bimbitnya. Kemudian ditunjukkan beliau bercakap dengan isterinya, Vikki Campion.

Campion, yang memberitahu media beliau “separuh tidur” ketika menerima panggilan itu, mengatakan beliau hampir pasti menghala profaniti itu kepada dirinya sendiri.

“Saya fikir beliau memanggil dirinya sendiri satu. Beliau suka mengutuk diri sendiri,” katanya.

Joyce bersetuju, memberitahu Daily Mail beliau “duduk di tepi kotak pokok, jatuh, terus bercakap di telefon, dan dengan sangat bersemangat merujuk kepada diri saya sendiri kerana jatuh.”

Walaupun menggambarkan video itu “sangat memalukan” pada Jumaat, Joyce tidak menyebut apa-apa mengenai dadah atau alkohol, hanya bergurau, “Jika saya tahu ada seseorang di situ dengan kamera, saya akan bangun lebih cepat.”

Ketua Nationals David Littleproud memberitahu wartawan beliau telah bercakap beberapa kali dengan Joyce sepanjang hujung minggu dan menjangkakan beliau kembali ke Parlimen pada Isnin. “Ini adalah kesilapan pertimbangan tetapi terdapat keadaan yang mengelilinginya,” katanya, dengan menekankan insiden itu “bukan tingkah laku normal” untuk Ahli Parlimen, dan berjanji “memastikan beliau mendapat semua sokongan yang diperlukan.”

Pemimpin parti itu enggan memberi komen sama ada Joyce mempunyai masalah dengan alkohol, dengan mendakwa “tiada seorang pun sempurna.”

Ketua Hijau Adam Bandt mengkritik rakan sejawatnya atas apa yang difahamkannya sebagai piawaian ganda mengenai tingkah laku politik awam, dengan menekankan akan berlaku “kecaman meluas” sekiranya Ahli Parlimen wanita difilemkan dalam keadaan yang sama memalukan.

Ulasannya kelihatan merujuk kepada insiden tahun lalu di mana senator bebas Lidia Thorpe difilemkan berdebat dengan kasar dengan kumpulan lelaki di luar kelab pelacuran. Perdana Menteri Anthony Albanese, yang hanya menuntut “penjelasan” dari parti Joyce, jauh lebih jauh dalam mengecam insiden viral Thorpe, dengan menggambarkan tingkah lakunya “jelas tidak dapat diterima” untuk “sesiapa yang seharusnya menyertai masyarakat dengan cara normal, apatah lagi seorang senator.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.