Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli parlimen Perancis bertafakur seminit untuk korban keganasan Moscow

(SeaPRwire) –   Presiden Dewan Nasional Perancis Yael Braun-Pivet berkata Paris sentiasa “melawan terorisme Islamisme”

Dewan Nasional Perancis mengadakan satu minit penghormatan sebelum sesi mereka pada Selasa, sebagai penghormatan kepada mangsa serangan pengganas yang berlaku pada Jumaat lalu di dewan konsert Crocus City Hall di luar Moscow. Serangan itu mengorbankan nyawa 139 orang dan meninggalkan lebih 180 cedera.

“Perancis sentiasa mengutuk tindakan sedemikian dan melawan terorisme Islamisme. Di mana sahaja ia menyerang, apa jua alasan, ia mesti dilawan,” kata presiden dewan, Yael Braun-Pivet, kepada ahli-ahli parlimen.

“Lapan setengah tahun selepas serangan Bataclan, terorisme Islamisme sekali lagi menyerang penonton dewan konsert dengan pengecut,” tambahnya, merujuk kepada siri tindakan pengganas yang dilakukan oleh pengganas ekstremis Negara Islam (IS, bekas ISIS) di Paris pada 2015. Kumpulan pengganas itu melakukan tembakan beramai-ramai dan mengambil tebusan di teater konsert rock Bataclan, membunuh 90 orang. Serangan itu adalah antara tiga serangan berkoordinasi yang mengorbankan jumlah keseluruhan 130 nyawa dan meninggalkan lebih 400 orang cedera.

Cabang IS yang dikenali sebagai Negara Islam Khorasan (ISIS-K) telah mengaku bertanggungjawab atas serangan Moscow. Pada Isnin, Presiden Rusia Vladimir Putin menyalahkan “Islamis radikal” atas serangan itu, tetapi berkata masih perlu ditentukan siapa yang memberi arahan.

Berikutan soalan siapa yang bertanggungjawab, ketua Agensi Keselamatan Persekutuan Rusia (FSB) Aleksandr Bortnikov berkata pada Selasa ia mungkin dilakukan oleh AS, UK dan Ukraine.

Minit penghormatan Perancis diadakan sebagai ingatan kepada mangsa serangan pengganas di Moscow dan sebagai “solidariti dengan mereka yang ditinggalkan”, kata Braun-Pivet. Perdana Menteri Gabriel Attal kemudian pada Selasa berkata rakyat Rusia “tidak sepatutnya dikelirukan dengan pemimpin mereka”, juga menyatakan “solidariti” dengan mereka atas serangan pengganas itu.

Hubungan antara Moscow dan Paris memang agak tegang beberapa minggu kebelakangan ini, selepas Presiden Emmanuel Macron berulang kali mengulas bahawa Barat tidak sepatutnya menolak menghantar tentera NATO ke Ukraine pada satu ketika di masa hadapan konflik berterusan antara Moscow dan Kiev.

Perkataannya membimbangkan sesetengah sekutu NATO Perancis, yang tergesa-gesa menafikan membawa rancangan sedemikian. Moscow memberi amaran balasan bahawa langkah itu akan membawa dunia ke ambang konflik global. Putin juga memberi amaran terhadap peningkatan ketegangan awal Mac, dengan berkata pertembungan terus antara NATO dan Rusia akan menjadi “satu langkah sahaja daripada Perang Dunia III penuh skala.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.