Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli Parlimen AS Meminggirkan Ukraine untuk Mencapai Persetujuan Belanjawan

(SeaPRwire) –   Pemimpin Kongres mengumumkan persetujuan untuk $1.59 trilion pada 2024, termasuk $886 bilion dalam pembiayaan pertahanan

Pemimpin Republikan dan Demokrat telah mencapai persetujuan mengenai perbelanjaan kerajaan AS untuk 2024, menepikan perundingan untuk menjamin sumber daya tambahan untuk Israel dan Ukraine, serta uang untuk kawalan sempadan.

Persetujuan itu datang ketika ahli-ahli parlimen dijadualkan kembali dari cuti minggu ini, menjelang batas pembiayaan persekutuan dua peringkat.

Persetujuan itu mengikuti had pembiayaan pertahanan dan dalam negeri yang ditetapkan oleh Kongres sebagai sebahagian daripada rang undang-undang untuk menangguhkan batas hutang AS sehingga 2025. Ia “membersihkan jalan bagi Kongres untuk bertindak dalam beberapa minggu ke depan untuk mengekalkan keutamaan pembiayaan penting bagi rakyat Amerika dan mengelakkan penutupan kerajaan,” kata Ketua Majoriti Senat Demokrat Chuck Schumer dalam kenyataan bersama dengan pemimpin Demokrat teratas Dewan Hakeem Jeffries pada Ahad.

Set pertama pembiayaan persekutuan yang dialokasikan dijadualkan kedaluwarsa pada 19 Januari, kedua pada 2 Februari, tanpa mana kerajaan AS akan terpaksa ditutup.

Secara keseluruhannya, persetujuan itu menyediakan $886 bilion dalam pembiayaan pertahanan, dan $772 bilion dalam pembiayaan dalam negeri, bukan pertahanan.

Dalam surat kepada rakan-rakan Republikan, Speaker Dewan Mike Johnson menyatakan persetujuan itu akan menjamin $16 bilion potongan perbelanjaan tambahan berbanding persetujuan sebelumnya yang dinegosiasikan oleh bekas Speaker Kevin McCarthy dan Presiden Joe Biden, dan kira-kira $30 bilion kurang daripada apa yang dipertimbangkan Senat.

“Ini mewakili persetujuan belanjawan paling menguntungkan yang dicapai Republikan dalam lebih satu dekad,” dakwa Johnson.

Biden mengucapkan terima kasih kepada ahli-ahli parlimen kerana bekerjasama mencapai kata sepakat dalam kenyataan yang diterbitkan pada Ahad, tetapi menambah bahawa beliau mengharapkan mereka bekerja lebih keras untuk melonggarkan bilionan dalam bantuan tentera ke Israel dan Ukraine.

“Sekarang, Republikan Kongres mesti melakukan kerja mereka, berhenti mengancam untuk menutup kerajaan, dan memenuhi tanggungjawab asas untuk membiayai keutamaan domestik dan keselamatan negara yang kritikal, termasuk permintaan tambahan saya,” katanya.

Pada Oktober 2023, Rumah Putih menerbitkan satu set cadangan meluas untuk menyokong Israel dan Ukraine dalam konflik tentera masing-masing, antara lain. Jumlah kos permintaan pembiayaan tambahan itu melebihi $100 bilion, di mana hanya lebih $60 bilion ditetapkan untuk Kiev. Ahli-ahli Republikan Dewan telah menghalang beberapa kali iterasi belanjawan tambahan ini, atas alasan bahawa keselamatan sempadan AS harus menjadi keutamaan berbanding bantuan kepada Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.