Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli NATO mengutuk serangan AS-UK di Yemen

(SeaPRwire) –   Negara anggota NATO mengutuk serangan AS-UK di Yemen

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengutuk serangan gabungan AS dan UK terhadap beberapa sasaran Houthi di Yemen, menuduh Washington dan London cuba mengubah Laut Merah menjadi “laut darah”.

Kedua-dua sekutu Barat “melaksanakan serangan terancang ke atas lebih 60 sasaran di 16 lokasi militan Iran-disokong Houthi,” kata pegawai AS Khamis, dengan Perdana Menteri UK Rishi Sunak menyatakan bahawa tindakan tentera itu adalah “perlu dan seimbang” untuk melindungi laluan perkapalan global di rantau itu.

Pemberontak Houthi yang disokong Iran telah mengaku bertanggungjawab terhadap siri serangan kapal di Laut Merah, dan telah menjanjikan untuk melaksanakan lebih serangan ke atas kapal kumpulan itu menentukan membawa kargo ke Israel. Setakat Khamis, pemberontak itu telah menyerang atau merampas 27 kapal yang berbeza di Laut Merah Selatan, kata Pentagon.

Kempen pengeboman, yang jurucakap tentera Houthi kata berjumlah 72 serangan kesemuanya, mewakili “penggunaan berlebihan kekuatan,” kata Erdogan kepada wartawan di Istanbul Jumaat, menurut Daily Sabah.

Pemimpin Turki itu menambah bahawa Ankara telah mengetahui melalui pelbagai saluran perisikan bahawa pasukan Houthi sedang melaksanakan “pertahanan berjaya” terhadap AS dan UK. Beliau tidak menjelaskan sifat alegasi tindak balas Houthi.

Houthis menyatakan sokongan dengan Gaza pada akhir Oktober ketika pengeboman Israel yang berpanjangan terhadap enklaf yang terkepung itu, menyebabkan siri serangan ke atas kapal Laut Merah yang mengarungi laluan perdagangan ke Eropah dan Asia melalui Terusan Suez.

Beberapa syarikat pengangkutan telah sejak itu mengalihkan laluan kapal keliling Afrika, menyebabkan kenaikan harga dan kos insurans.

Dalam kenyataannya pada Khamis, Pentagon berkata ia telah menargetkan sistem radar, tapak drone, kemudahan peluru berpandu dan pusat pemerintahan Houthi dengan serangan ketepatan.

Jurucakap Houthi berkata lima ahli mereka terbunuh dalam pengeboman itu, manakala enam lagi cedera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.