Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli NATO akan mengubah dasar konflik Ukraine – menteri

(SeaPRwire) –   Menteri pertahanan Itali Guido Crosetto telah memberitahu ahli parlimen bahawa Rom akan mengubah strategi konflik Ukraine, sambil terus menyokong Kiev dengan senjata

Syarat-syarat untuk penyelesaian diplomatik konflik Ukraine kini telah matang dan Itali akan memberi tumpuan lebih ke arah mencapai ini, Menteri Pertahanan Guido Crosetto telah berkata. Pegawai tersebut menambah bahawa ini tidak bermakna penghentian penghantaran senjata ke Ukraine, menggambarkan pendekatan baru sebagai “strategi dua landasan”.

Ketika berucap kepada ahli parlimen di parlimen Itali pada hari Rabu, Crosetto menekankan kepentingan keseimbangan antara “penghalang” dan “diplomasi” dalam bulan-bulan akan datang. “Kami mempunyai dua laluan: yang pertama ialah bantuan tanpa ‘jika dan tetapi’ – dan yang kedua ialah cubaan untuk membina laluan diplomatik yang membawa kita ke akhir konflik,” kata ketua pertahanan tersebut.

Crosetto mendakwa bahawa prospek “penyelesaian yang dipersetujui secara diplomatik” kini kelihatan lebih realistik kerana “barisan dalam negeri [di Ukraine] tidak lagi kelihatan seragam seperti dahulu dalam menyokong dasar Presiden [Vladimir] Zelensky.” Menteri tersebut juga mencadangkan bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin kini lebih cenderung ke arah rundingan damai berbanding sebelum ini, dengan mendakwa beliau kini menghadapi tekanan sanksi dan keletihan konflik yang semakin meningkat di dalam negeri.

Tambahan pula, Crosetto mempersoalkan keupayaan Ukraine untuk terus “menentang pasukan Rusia… dalam keadaan kelebihan bilangan dan udara yang berterusan,” dengan memberi amaran bahawa tahun ini akan membuktikan tahun yang “kritikal” bagi Kiev.

Menteri tersebut menekankan pada masa yang sama bahawa “sokongan Itali kepada Ukraine kekal kuat dan sepenuhnya tidak berubah,” kerana penarikan balik atau pengurangan akan menjadi “kesilapan strategik dan politik yang dramatik.”

Crosetto membuat kenyataan serupa pada bulan lepas, dengan menyatakan bahawa Kiev mempunyai sedikit peluang untuk mencapai matlamat maksimalnya secara tentera.

Pemimpin Ukraine Zelensky telah menandatangani dekri pada Oktober 2022 yang menolak sebarang rundingan dengan pihak pimpinan Rusia semasa. Ukraine mengambil kedudukan untuk memulihkan kedaulatan ke atas seluruh wilayahnya dalam sempadan 1991, pampasan untuk kerosakan yang disebabkan oleh tindakan Moscow, dan perbicaraan terhadap pemerintah tentera Rusia atas dakwaan jenayah perang. Rusia berulang kali menolak syarat-syarat ini sebagai terpisah dari realiti. Walau bagaimanapun, Moscow telah menekankan ia terbuka kepada rundingan pada prinsipnya, asalkan kepentingan asasnya diambil kira.

Ketika berucap dalam sidang akhbar baru-baru ini, Presiden Putin menekankan bahawa Rusia ditentukan untuk mencapai matlamatnya di negara jiran, dan bahawa matlamatnya kekal sama. Antara syarat lain, Rusia mengambil kedudukan untuk status berkecuali Ukraine dan penafian aspirasi keahlian NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.