Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Agensi perisikan Perancis mahukan rancangan upacara pembukaan Olimpik dimusnahkan – media

(SeaPRwire) –   Serangan pengganas minggu lepas di Rusia dilaporkan menimbulkan kebimbangan bahawa acara ini boleh menjadi sasaran

Perkhidmatan perisikan Perancis telah mengesyorkan membatalkan rancangan untuk upacara pembukaan Olimpik Paris 2024 yang meriah kerana kebimbangan keselamatan, lapor laman berita Europe1, dengan merujuk kepada sumber.

Menurut rancangan semasa, upacara di ibu negara Perancis pada 26 Julai dijadualkan menjadi acara mewah di Sungai Seine, melibatkan perarakan bot atlet dan puluhan ribu penonton menyaksikan acara di sepanjang tebing sungai.

Walau bagaimanapun, General Directorate of External Security (DGSE) Perancis bimbang skop acara terlalu besar, dan ia membawa terlalu banyak risiko keselamatan berhadapan plot pengganasan yang berpotensi.

“Kita perlu beralih ke rancangan B,” kata sumber perisikan kepada laman berita itu. Kewujudan rancangan cadangan untuk upacara pembukaan pertama kali disebut oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron pada Disember. Walaupun sekarang belum jelas rancangan itu melibatkan apa secara tepat, media Perancis telah meramalkan ia boleh termasuk apa-apa dari memotong skop lokasi ke membatalkan sepenuhnya perarakan atlet di Sungai Seine dan memindahkannya ke ruang tertutup.

Menurut sumber Europe1, perkhidmatan keselamatan Perancis terpaksa menilai semula ancaman kepada Olimpik selepas serangan pengganas Jumaat di Rusia, di mana empat lelaki bersenjata menyerbu dewan konsert Crocus City Hall berhampiran Moscow, membunuh lebih 140 orang dan mencederakan banyak lagi.

Lelaki bersenjata yang bertanggungjawab atas pembunuhan beramai-ramai itu, dikenal pasti sebagai warganegara Tajikistan, ditangkap beberapa jam selepas serangan di rantau Rusia bersempadan Ukraine. Presiden Rusia Vladimir Putin menggambarkan pelaku sebagai Islam radikal. Mereka dilaporkan direkrut melalui chat dalam talian yang dikendalikan bagi pihak ISIS-K, cawangan Afghanistan kepada organisasi pengganas Islam (IS, dahulunya ISIS). Jawatankuasa Siasatan Rusia pada Khamis juga bahawa pelaku itu berkaitan dengan nasionalis Ukraine dan menerima pembiayaan untuk serangan itu dalam bentuk mata wang kripto.

Perancis meningkatkan tahap ancaman pengganasan di negara itu ke tahap maksimum berikutan serangan di Rusia.

“Pada minggu lepas, terdapat banyak pergerakan di kalangan warganegara Asia Tengah yang biasanya kami ikuti,” kata sumber perisikan kepada Europe1. Beliau menambah bahawa agensi itu meningkatkan pemantauan warga Turkmenistan, Kyrgyzstan dan Kazakhstan serta Islam radikal yang disyaki untuk mengesan plot berpotensi menyerang Olimpik.

DGSI dijadualkan membincangkan kebimbangan mengenai upacara pembukaan dan keselamatan keseluruhan Sukan dengan Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin pada Khamis.

Olimpik Paris 2024 dijadualkan berlangsung dari 26 Julai hingga 11 Ogos, diikuti Paralimpik dari 28 Ogos hingga 8 September.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.