Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Adakah sebarang rakan Jeffrey Epstein akan dihadapkan kepada keadilan?

(SeaPRwire) –   Walaupun kertas mahkamah yang tidak disegel yang dikeluarkan dalam kes penyeludupan seks yang meninggal itu mungkin kedengaran seperti bom, tetapi akibat serius tidak mungkin berlaku

Nama-nama 200 individu yang berkaitan dengan tuduhan penyeludupan seks Jeffrey Epstein telah dikeluarkan secara awam minggu ini, tetapi tiada seorang pun harus mengharapkan keadilan akan dijalankan dalam kes sensasi ini yang melibatkan ahli elit global.

Dalam kertas pertama yang dikeluarkan pada Rabu mengenai Epstein dan kawan-kawan yang berkuasa, globetrottingnya, tiada pendedahan bom – tiada senjata merokok, sekiranya anda memahami – dan trend yang tidak menarik ini kemungkinan besar akan berterusan. Selepas semua, kita sedang membicarakan individu-individu – ahli perniagaan, politikus, selebriti, dan sehingga kerabat diraja – di mana sistem keadilan mempunyai cara yang aneh untuk tidak benar-benar berfungsi, setidak-tidaknya dalam cara awam ingin ia berfungsi.

Tetapi pertama, bagi mereka yang masih pulih dari perayaan Tahun Baru mereka, siapakah Jeffrey Epstein? Berasal dari Bandar Raya New York, Epstein telah digambarkan sebagai “misteri” yang menyeberangi spektrum sosial dari pelajar yang tidak tamat kepada penasihat kewangan untuk kaya dan terkenal. Associated Press menggambarkan kejayaan menawan Epstein di Wall Street sebagai “diliputi misteri”, manakala yang lain mendakwa beliau adalah ejen untuk Mossad atau FBI, diberi tugas memalukan rakan-rakannya tanpa disangka dengan memenangi gadis-gadis bawah umur.

Apa pun kesnya, Epstein, yang ditemui mati di sel penjara pada 10 Ogos 2019 akibat bunuh diri yang disyaki, mempunyai kecenderungan untuk menyelinap ke dalam lingkungan sosial yang kaya di New York dan Palm Beach. Ia adalah di lokasi-lokasi ini di mana jutawan itu dituduh merekrut dan menyalahguna gadis bawah umur di kediamannya pada awal 2000-an.

Kulit putih Epstein mula merosot pada tahun 2005, apabila polis di Florida membuka siasatan atas laporan bahawa beliau telah menyalahguna seorang gadis berumur 14 tahun. Selepas perbicaraan empat tahun, yang melihat tuduhan dramatik menjadi lebih ringan, Epstein mengaku bersalah kepada tuduhan negeri, yang termasuk satu kes jenayah perogolan dan satu kes jenayah perogolan dengan mangsa bawah umur 18 tahun. Beliau diberi tamparan ringan dengan 18 bulan di penjara dalam syarat longgar, dan dibebaskan lima bulan lebih awal.

Walaupun reputasinya yang baru sebagai pedofil yang meragut, ramai kawan Epstein tidak meninggalkannya pada tahap ini; sebenarnya, tokoh awam yang sepatutnya tahu lebih baik, seperti Bill Gates, Prince Andrew dan Bill Clinton, terus berkawan, bepergian di atas “Lolita Express” yang terkenal ke tempat peranginan Epstein di Caribbean Little Saint James, dan kemudian sebagai ‘Pulau Pedofil’.

Penyelidik internet dan teori konspirasi sama-sama menikmati spekulasi pelbagai tindakan jenayah yang mungkin berlaku di 78 ekar tanah syurga ini, yang menjadi terkenal dengan jalur biru berjalur kotak 3,500 kaki persegi – tempat yang sempurna, ia dikatakan, untuk menjalankan rogol dan kekejaman lain. Mesin khabar angin internet bahkan menghasilkan dakwaan pengorbanan kanak-kanak, walaupun tiada bukti tentang itu telah dihasilkan sehingga kini.

Dalam hadiah Krismas terakhir, Hakim Loretta Preska di Mahkamah Persekutuan Manhattan memerintahkan pelepasan dokumen disegel terhadap Epstein dan rakan-rakannya dalam saman fitnah yang selesai sebelum ini yang Virginia Giuffre, 40, bawa terhadap madam Epstein, Ghislaine Maxwell, pada tahun 2015. Maxwell kini menjalani hukuman penjara 20 tahun.

Seperti disebut, kebanyakan maklumat yang terkandung dalam 900 muka surat fail mahkamah telah dilaporkan sebelum ini atau datang sebagai tiada kejutan. Walau bagaimanapun, perincian membuat parti Epstein kelihatan seperti lawatan ke Sirkus Barnum & Bailey ketika di bawah pengaruh dadah yang kuat. Bayangkan menemui contohnya tokoh pop Michael Jackson, Duke of York, politikus AS Al Gore (rupa-rupanya takutnya terhadap perubahan iklim tidak menghalangnya terbang di atas jet peribadi Epstein), dan ahli sihir David Copperfield semua dalam bilik yang sama. Ia cukup untuk meletupkan kepala seseorang. Dan melalui butiran kasar, kita juga belajar bahawa bekas Presiden AS Bill Clinton ‘menyukainya muda’, ahli fizik Stephen Hawking didakwa menyertai parti seks bawah umur, dan Epstein, didakwa, memaksa mangsa bawah umur untuk terlibat dalam hubungan seks dengan Profesor Undang-Undang Harvard Alan Dershowitz, yang menafikannya dengan kuat. Kebetulan, kerana kita baru memasuki tahun pilihan raya yang penting di AS, penting untuk diperhatikan bahawa walaupun nama bekas Presiden Donald Trump muncul dalam dokumen, saksi menyatakan beliau tidak melakukan apa-apa salah.

Walaupun penting untuk ingat bahawa sertakan dalam dokumen tidak sama dengan bersalah, ia membuatkan imajinasi untuk menerangkan individu yang begitu pelbagai dan afiliasi mereka dengan Encik Epstein. Dan walaupun awam dijemput untuk memeriksa butiran menjijikkan parti ini, ada perkara lain – jauh lebih merosakkan kepada perogol-perogol yang berkuasa – yang kita tidak akan pernah tahu tentang. Ini melibatkan maklumat perisikan yang dilaporkan disedut oleh FBI.

Dua hari selepas Epstein membunuh diri pada 10 Ogos 2019, ejen FBI merampas komputer semasa serbuan ke pulau peribadi jutawan itu, diperolehi oleh NBC News. Imej menunjukkan sekurang-kurangnya dua meja komputer desktop dan komputer Apple dikeluarkan dari Little St. James sebagai sebahagian daripada siasatan FBI.

Ramai pengguna media sosial telah menduga bahawa maklumat yang terkandung pada komputer yang dikeluarkan dari kediaman Epstein adalah fail “pengumpan” yang digunakan oleh penjenayah seks yang meninggal itu, bersama-sama dengan agensi perisikan yang mungkin beliau bekerja untuk, untuk mengawal individu berkuasa di tempat tinggi.

Pada masa serbuan itu, Peguam Negara William Barr berjanji bahawa siasatan ke atas dakwaan ketidakwajaran Epstein akan berterusan dan pelaku akan menghadapi keadilan.

“Sebarang konspirator tidak harus berasa selesa,” kata Barr. “Mangsa-mangsa layak mendapat keadilan dan mereka akan mendapatkannya.”

Hari ini, lebih empat tahun selepas kematian Jeffrey Epstein, tiada individu yang terlibat dengan sosialit dan pembiaya itu telah menghabiskan sehari pun di penjara, dan itu kemungkinan besar tidak akan berubah. Orang kaya dan berkuasa mungkin kadang-kadang menderita daripada pengumpan, tetapi mereka jarang menderita di tangan sistem keadilan, didasarkan seperti ia adalah kepada wang dan pengaruh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.