Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

58% rakyat Amerika kata Biden tidak dihormati oleh pemimpin-pemimpin dunia – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Angka telah berpusing dari 2021, apabila 58% merasakan beliau dipegang dalam reputasi tinggi

Majoriti rakyat Amerika tidak percaya bahawa Presiden Joe Biden dipegang dalam reputasi tinggi oleh pemimpin dunia lain, satu kajian oleh firma analitik dan penasihat global Gallup mendedahkan pada Isnin.

Menurut , sebanyak 58% rakyat Amerika mengatakan Biden tidak dihormati oleh rakan sejawatnya, manakala hanya 37% percaya beliau dihormati. Berbanding itu, pada Februari 2021, tidak lama selepas pelantikan Biden, 58% responden dalam kajian serupa mengatakan mereka fikir Biden dihormati.

Menariknya, penarafan ‘hormat’ Biden kini, walaupun terendah dalam kerjayanya, sebenarnya sama dengan prestasi tertinggi bekas Presiden di Rumah Putih dan lawan dalam pilihan raya presiden tahun ini, Donald Trump.

Menurut agensi itu, keputusan itu setaraf dengan penilaian kelulusan kerja Biden yang terkini. Satu kajian pada Februari menunjukkan bahawa 38% rakyat Amerika puas dengan prestasi Biden, penarafan terendah untuk mana-mana presiden terakhir tujuh di akhir penggal pertama, manakala 59% tidak puas.

Kajian Gallup terkini telah dijalankan melalui temu bual telefon dengan 1,016 orang dewasa Amerika.

Penilaian kelulusan Biden telah merosot selama berbulan-bulan berikutan kebimbangan meluas mengenai umurnya dan keadaan mentalnya. Seorang doktor bekas Rumah Putih dan 83 Ahli Kongres Amerika Syarikat bahkan mencadangkan bulan lepas bahawa presiden berkenaan perlu mengambil ujian kognitif untuk membuktikan kelayakannya bagi jawatan itu. Walau bagaimanapun, pemeriksaan kesihatan terbaru Biden – yang tidak termasuk ujian kognitif – mendapati beliau sihat dan sepenuhnya “layak bertugas.”

Biden berusia 81 tahun, presiden tertua dalam sejarah Amerika Syarikat, dan diketahui membuat kenyataan awam yang membingungkan dan memalukan, beberapa daripadanya menjadi viral dan diejek secara meluas di media sosial. Salah satu kesilapan terbarunya berlaku semasa temubual dengan MSNBC minggu lepas, apabila beliau mengatakan bahawa Washington membuat kesilapan dengan masuk ke Ukraine, sedangkan sebenarnya beliau merujuk kepada serangan ke atas Iraq dan Afghanistan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.