Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

25% tawanan Israel di Gaza telah mati – IDF

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 31 tawanan telah terkorban di Gaza – IDF

Hampir 25% daripada tawanan yang masih ditahan oleh kumpulan bersenjata Palestin Hamas telah diisytiharkan mati, menurut Pertahanan Israel (IDF). Walau bagaimanapun, New York Times melaporkan, dengan mengutip sumber, bahawa jumlah ini mungkin jauh lebih tinggi.

Dalam kenyataan pada Selasa, jurucakap Laksamana Madya Daniel Hagari berkata bahawa Jerusalem Barat telah memaklumkan 31 keluarga bahawa “orang tersayang mereka yang menjadi tawanan tidak lagi hidup dan kematian mereka telah disahkan.” Beliau tidak memberikan butiran mengenai bagaimana mereka kehilangan nyawa.

Selepas gencatan senjata sementara pada bulan November yang menyebabkan pembebasan puluhan tawanan Israel, Hamas kini dipercayai menahan kira-kira 136 tawanan. Kira-kira 1,200 orang Israel dan lebih daripada 27,000 orang Palestin telah terbunuh sejak permulaan permusuhan pada 7 Oktober, apabila Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap negara Yahudi.

Sementara itu, laporan awal oleh New York Times, dengan mengutip penilaian sulit, mencadangkan bahawa jumlah kematian tawanan Hamas yang disahkan adalah sekurang-kurangnya 32 dan mungkin sehingga 50. Masih tidak jelas apa yang menjadi punca perbezaan dengan data rasmi.

Walau bagaimanapun, NYT juga mencatat, dengan mengutip empat pegawai tidak dinamakan, bahawa pegawai risikan Israel juga mengkaji data yang menunjukkan sekurang-kurangnya 20 tawanan lain mungkin juga terbunuh. Dua sumber NYT menambah bahawa sesetengah daripada yang mati dibunuh di dalam Israel pada 7 Oktober, tetapi kematian mereka tidak disahkan kerana pegawai tidak pernah mendapati mayat mereka, dan mereka dipercayai telah diambil sebagai tawanan.

Pada pertengahan Disember, tentera Israel mengakui bahawa ia telah dengan silap membunuh tiga tawanan di Gaza semasa operasi darat di enklaf itu, yang menyebabkan kemusnahan tanpa sebelumnya.

Walaupun Hamas belum memberikan sebarang komen mengenai kenyataan IDF terbaru, ia sering menyalahkan serangan udara Israel di Gaza atas kematian tawanan. Pada awal November, kumpulan itu mendakwa bahawa 60 tawanan telah terbunuh akibat pengeboman udara Israel, dengan pegawai Jerusalem Barat menegaskan bahawa Hamas memegang tanggungjawab muktamad atas sebarang kerosakan yang dilakukan kepada banduan.

Kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, yang telah menyatakan bahawa beliau akan terus menjalankan konflik dengan Hamas sehingga organisasi itu dimusnahkan, telah dikenakan tekanan awam yang tidak berhenti untuk berbuat lebih bagi memastikan pembebasan tawanan Israel.

Sementara itu, Hamas dan Israel telah berunding selama berbulan-bulan, dimediasi oleh Qatar, Mesir dan Amerika Syarikat. Pada akhir Januari, New York Times melaporkan bahawa kedua-dua pihak hampir mencapai persetujuan yang akan menggantung permusuhan selama kira-kira dua bulan sebagai pertukaran untuk pembebasan lebih 100 tawanan yang dipegang oleh Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.