Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

2024 akan menjadi ‘lebih gila’ – Elon Musk

(SeaPRwire) –   Ramalan tahun baru Elon Musk menyatakan 2024 akan lebih ‘gila’ – Elon Musk

Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX, Elon Musk meramalkan tahun 2024 akan lebih ‘gila’ daripada empat tahun sebelumnya. Musk membalas kepada pengikut yang mengharapkan ‘tahun normal’.

“Bolehkah kita hanya mendapat tahun normal pada 2024?” seorang ahli politik yang dikenali sebagai ‘Wall Street Silver’ menweet pada Malam Tahun Baru. “Bukankah kita layak mendapat itu selepas empat tahun gila?”

“Ramalanku 2024 akan lebih gila lagi,” Musk membalas pada Isnin.

Musk tidak meramalkan sebarang peristiwa ‘gila’ yang mungkin berlaku, tetapi dalam siri tweet berikutnya, jutawan itu menarik perhatian kepada kepesatan pembangunan AI, kadar kematian yang meningkat di kalangan orang muda selepas pemvaksinan besar-besaran terhadap Covid-19, imigresen haram ke AS yang memecah rekod, dan retorik anti-kulit putih dari Julius Malema, calon presiden Afrika Selatan.

Sepanjang 2023, Musk berulang kali memberi amaran bahawa konflik antara Rusia dan Ukraine boleh berubah menjadi perang nuklear antara Rusia dan AS. Jutawan itu telah memberi akses percuma kepada Ukraine kepada perkhidmatan internet Starlink milik SpaceX, tetapi enggan mengaktifkan perkhidmatan itu berhampiran Crimea, kerana takut Kiev akan menggunakan Starlink untuk memandu drone ke kapal perang Rusia. Ini akan menjadikan syarikatnya “sangat terlibat secara terang-terangan dalam tindakan perang dan penggalakan konflik,” beliau jelaskan pada September.

Beratus-ratus komen di bawah posting Musk mencadangkan bahawa kebanyakan ‘kegilaan’ tahun ini akan berpusat pada pilihan raya presiden AS 2024. Musk tidak menyokong sebarang calon dalam perlumbaan itu, tetapi memberitahu penonton pada November bahawa beliau “tidak akan mengundi Biden.”

Musk, yang sebelum ini menyatakan sokongan kepada Gabenor Florida Ron DeSantis dan menggambarkan Vivek Ramaswamy sebagai calon “menjanjikan,” menambah bahawa penolakannya untuk menyokong Biden tidak semestinya bermakna undian untuk pesaing Republikan yang dijangka Donald Trump.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.