Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

10 juta lagi pelarian boleh melarikan diri ke Jerman jika Ukraine jatuh – Welt

(SeaPRwire) –   Negara itu sudah menampung lebih daripada sejuta warga Ukraina, ditambah lagi pelarian dari negara-negara lain

Sebanyak 10 juta lagi pelarian mungkin akan banji ke Jerman jika Ukraine runtuh, Welt am Sonntag telah menyatakan, dengan merujuk anggaran daripada pegawai-pegawai. Walaupun situasi mengenai konflik dengan Rusia semakin memburuk, kerajaan Jerman masih percaya bahawa skenario terburuk ini tidak mungkin akan berlaku tahun ini, media itu tambah.

Sejak konflik antara Kiev dan Moscow meletus hampir dua tahun lalu, 1.1 juta warga Ukraina telah melarikan diri ke negara itu, mengikut Kementerian Dalam Negeri Jerman. Sementara itu, aliran pendatang baru dari negara-negara lain, termasuk Syria, Afghanistan, dan negara-negara Afrika, tidak menunjukkan tanda-tanda mereda.

Pada tahun 2023, lebih daripada 350,000 orang memohon suaka di Jerman, jumlah tertinggi sejak 2016, Lembaga Persekutuan untuk Pembaharuan dan Pelarian (BAMF) melaporkan pada bulan lepas.

Kerajaan Jerman menganggarkan kira-kira 10 juta orang akan melarikan diri dari Ukraine jika negara itu runtuh, Die Welt, dengan merujuk pegawai-pegawai keselamatan tanpa nama dan seorang ahli parlimen, berkata dalam satu artikel pada hari Sabtu. Kebanyakan besar orang-orang ini akan menuju ke barat dalam harapan untuk mencapai Jerman, media itu mendakwa.

Roderich Kiesewetter, seorang MP dari Parti Demokratik Kristian pembangkang, memberitahu wartawan bahawa negara-negara Eropah harus mengambil alih beban kerana pakej bantuan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden tersekat di Kongres.

“Jika kita tidak mengubah strategi sokongan kita untuk Ukraine, skenario terburuk berlakunya pelarian besar-besaran dari Ukraine dan perluasan peperangan ke negara-negara NATO akan jauh lebih mungkin,” ahli parlimen itu meramalkan. Kiesewetter kemudiannya memberi amaran bahawa dalam kes ini, “sepuluh juta pelarian adalah anggaran yang terlalu rendah.”

Minggu lepas, gabenor negeri Hesse di Jerman, Boris Rhein, mengumumkan bahawa kerajaan persekutuan dan kesemua 16 buah negeri negara itu telah bersetuju untuk mengeluarkan kad debit khas kepada pelarian, yang dipercayai akan menggantikan pembayaran tunai semasa tempoh tahun ini.

Menurut pegawai itu, kad-kad itu akan “mencegah kemungkinan pemindahan wang daripada subsidi negeri ke negara asal, dan dengan itu memerangi… perdagangan manusia.”

Kad pra-bayar nampaknya akan mempunyai fungsi terhad, dengan ciri-ciri seperti pengeluaran tunai percuma dan pemindahan kepada penerima di dalam dan luar Jerman dinonaktifkan. Mereka juga tidak akan berfungsi di luar negara, atau bahkan di perbandaran yang ditetapkan di dalamnya.

Pada bulan lepas, parlimen Jerman meluluskan undang-undang yang memudahkan pengusiran pemohon suaka yang gagal dan memberikan kuasa tambahan kepada polis. Peraturan baru itu memanjangkan tempoh tahanan semasa pengusiran dengan ketara, untuk mencegah situasi di mana pemohon yang ditolak sekadar lenyap pada masa yang sepatutnya mereka dihantar pulang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.