Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jim Simons telah meninggal dunia pada usia 86 tahun

Jim Simons

(SeaPRwire) –   Peneraju dana hedge quantitative, Jim Simons telah meninggal dunia pada usia 86 tahun di New York. Sumbangannya memberi kesan besar kepada senario perdagangan.

Englewood, New Jersey 11 Mei 2024  – Pengasas dana hedge quantitative yang paling berjaya, Jim Simons telah meninggal dunia pada usia 86 tahun. Beliau merupakan seorang ahli matematik yang meninggal dunia pada Jumaat di New York. Berita mengenai kematiannya telah diumumkan oleh yayasan sendiri di laman web. Beliau merupakan orang pertama yang memperkenalkan model matematik dan algoritma dalam senario pelaburan. Dengan inovasinya, beliau telah membuat perubahan besar dalam senario pelaburan. Beliau mencatat rekod cemerlang di Renaissance Technologies, yang bersaing dengan George Soros dan Warren Buffett. Dalam buku ‘The Man Who Solved the Market’, Gregory Zuckerman menyebut bagaimana beliau mengubah segala-galanya dengan merit dan kebolehannya.

Menurut laporan, Dana Medallion mencatat pulangan sebanyak 66% dari tahun 1988 hingga 2018. Beliau merupakan salah seorang yang paling mahir dalam industri. Simon menamatkan ijazah sarjana muda dalam matematik pada tahun 1958 dari Massachusetts Institute of Technology. Kemudian itu, beliau menamatkan kedoktoran dalam subjek yang sama dari University of California. Pada usia 40 tahun, beliau meletak jawatan akademik dan mencuba tangan dalam perdagangan. Dan sejak itu, pertumbuhannya dalam industri adalah menakjubkan. Dalam temubual, beliau berkata ‘Saya tidak mempunyai pendapat tentang sebarang saham…. Komputer mempunyai pendapatnya dan kami mengikutinya secara taat’.

Jim Simons sentiasa bergantung kepada sistem perdagangan automatik dan inilah yang membantunya mencapai kejayaan luar biasa. Ia dilihat bahawa pelabur lain sentiasa memberi fokus kepada jualan, margin keuntungan, dan pendapatan. Dan beliau tidak pernah memberi fokus kepada aspek-aspek ini. Inilah yang membantunya mendapat manfaat daripada corak perdagangan dan ketidaksempurnaan pasaran. Beliau telah menunjukkan perubahan drastik dalam perdagangan dengan mempamerkan kebolehannya. Menurut laporan, nilai bersih syarikatnya adalah hampir AS$31.4 bilion, yang merupakan jumlah menakjubkan bagi semua orang.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.