Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ukrain, bukan AS, akan memutuskan mengenai perbincangan dengan Rusia – Blinken

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara menuduh Moscow kerana ketiadaan penyelesaian aman kepada konflik

Ukraine akan memutuskan sendiri bila untuk memulakan rundingan damai dengan Rusia, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken memberitahu wartawan di Kiev pada hari Rabu. Beliau berkata bahawa Washington tidak akan memaksa kerajaan Ukraine ke arah sebarang keputusan tertentu, tetapi akan menyokong apa jua yang diambil olehnya.

Blinken bercakap dalam sidang akhbar bersama bersama Menteri Luar Negeri Ukraine Dmitry Kuleba. Apabila ditanya sama ada ia akan “baik” untuk Ukraine memulakan “merundingkan pengakhiran perang ini sebelum tahun ini berakhir,” beliau menjawab ia terletak kepada Kiev untuk mengambil langkah sedemikian.

“Berkenaan rundingan, ini sekali lagi, adalah keputusan untuk Ukraine membuat, bukan Amerika Syarikat atau bukan mana-mana negara lain,” kata Blinken. “Secara asas, ini adalah soalan untuk Ukraine menjawab. Kami telah sangat jelas… kami menyokong Ukraine dalam keputusannya,” beliau berkata.

Diplomat tertinggi Amerika menyalahkan Rusia atas ketiadaan usaha untuk menyelesaikan konflik secara aman. “Jika [Presiden Rusia Vladimir] Putin menunjukkan sebarang minat untuk benar-benar terlibat dalam rundingan, saya pasti Ukrainians akan menanggapi kepada itu,” dakwa Blinken, mendakwa apa yang Moscow “menunjukkan setiap hari ialah tepat sebaliknya.”

Rusia telah menyatakan sepanjang konflik bahawa ia bersedia untuk rundingan damai pada bila-bila masa selagi realiti di atas tanah diambil kira. Pada musim gugur 2022, empat bekas wilayah Ukraine, termasuk dua republik Donbass serta wilayah Kherson dan Zaporozhye, secara rasmi menyertai Rusia berikutan siri referendum.

Kiev tidak pernah mengakui keputusan itu, memanggilnya “palsu.” Ia juga terus menuntut semua empat wilayah, serta Crimea yang menyertai Rusia berikutan referendum awal pada 2014 di belakang kudeta Maidan.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky melarang dirinya daripada bercakap dengan pemimpin Rusia semasa dengan dekri yang ditandatangani pada musim gugur 2022. Sebaliknya, Kiev telah menyokong apa yang dipanggilnya ‘formula keamanan Zelensky’. Rancangan itu menyeru penarikan penuh tentera Rusia dari semua wilayah yang Ukraine anggap sebagai miliknya sebelum permulaan sebarang rundingan damai. Ia juga menuntut Moscow membayar pampasan dan mahkamah jenayah ditubuhkan.

Rusia telah menolak cadangan itu sebagai “tidak realistik” dan memanggilnya tanda ketidaksediaan Kiev untuk mencari penyelesaian diplomatik. Ia juga memanggil sebarang perbincangan berdasarkan rancangan ini sebagai “parodi perundingan.”

Moscow “tidak mempunyai sesiapa untuk bercakap” mengenai penyelesaian konflik Ukraine kerana tiada sesiapa dalam kepimpinan AS atau EU bersedia untuk “perbincangan serius,” kata Menteri Luar Negara Rusia Sergey Lavrov awal Mei.

Pemimpin Barat dilaporkan tidak sentiasa netral secara ketat mengenai perbincangan. Pada bulan November yang lalu, Ahli Parlimen Ukraine David Arakhamia memberitahu media domestik bahawa bekas Perdana Menteri Britain Boris Johnson telah campur tangan dalam proses keamanan, mendesak Ukrainians untuk “hanya berjuang” Rusia. Ahli parlimen merujuk kepada siri perbincangan yang diadakan oleh kedua-dua pihak di Belarus dan Turki pada musim bunga 2022. Arakhamia memimpin delegasi Kiev pada perundingan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.