Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump amaran tentang ‘pembunuhan beramai-ramai’ jika dia kalah dalam undian presiden

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS Donald Trump telah memberi amaran tentang “pembunuhan beramai-ramai” untuk industri automobil negara dan seluruh negara jika dia tidak memenangi penggal kedua sebagai akibat undian pada 5 November.

Mantan Presiden AS Donald Trump telah memberi amaran tentang “pembunuhan beramai-ramai” untuk industri automobil Amerika dan seluruh negara jika dia tidak memenangi penggal kedua sebagai akibat undian pada 5 November.

Trump membuat kenyataan itu semasa perhimpunan di Vandalia, Ohio pada Sabtu ketika dia berucap tentang rancangannya untuk melindungi pembuat kereta AS daripada saingan China.

Mantan presiden itu menyindir kepada pemimpin China Xi Jinping dari pentas, berkata bahawa “anda dan saya adalah kawan, tetapi…kilang-kilang kereta raksasa yang anda sedang bina di Mexico sekarang…anda tidak akan mengambil pekerja Amerika dan anda akan menjual kereta kepada kami, tidak.”

“Kami akan meletakkan cukai 100% ke atas setiap kereta yang melintasi garisan, dan anda tidak akan dapat menjual kereta-kereta itu jika saya terpilih,” tambah calon Republikan yang dijangka dalam pilihan raya itu.

Trump mendesak rakyat Amerika untuk mengundi beliau pada musim gugur, berkata: “Sekarang, jika saya tidak terpilih, ia akan menjadi pembunuhan beramai-ramai untuk seluruh – itu akan menjadi yang paling ringan. Ia akan menjadi pembunuhan beramai-ramai untuk negara. Itu akan menjadi yang paling ringan.”

Kemudiannya dalam ucapannya, beliau juga memperingatkan orang ramai bahawa “jika pilihan raya ini tidak dimenangi, saya tidak pasti sama ada anda akan pernah mempunyai pilihan raya lagi di negara ini.”

Ucapan Trump malam itu kebanyakannya tidak dirancang sebagai beliau membuat aduan tentang tidak dapat menggunakan teleprompter kerana angin kencang. “Saya tidak dapat membaca teleprompter sial ini. Benda ini bergerak. Seperti membaca bendera bergerak pada angin 35 batu sejam,” kata beliau yang berusia 77 tahun.

Pasukan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menafsirkan sebutan Trump tentang “pembunuhan beramai-ramai” sebagai ancaman “keganasan politik” daripada saingan mereka. “Beliau mahu 6 Januari lagi, tetapi rakyat Amerika akan memberikan kekalahan pilihan raya kepadanya lagi pada November ini kerana terus menolak ekstremisme, kasihannya terhadap keganasan, dan hausnya untuk membalas dendam,” kata jurucakap kempen Biden James Singer dalam kenyataan.

Jurucakap kempen Trump Karoline Leavitt membalas tuduhan itu kemudian pada Sabtu, memberitahu CNN bahawa “Joe Biden yang curang dan kempennya terlibat dalam penyuntingan konteks yang mengelirukan.”

Leavitt menjelaskan bahawa bekas presiden hanya berucap secara eksklusif tentang industri pembuatan kereta negara. “Dasar-dasar Biden akan mencipta pembunuhan beramai-ramai ekonomi untuk industri automobil dan pekerja automobil,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.