Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tonton rancangan eksklusif Assange yang dirakam dengan RT

(SeaPRwire) –   Pada tahun 2012, pengasas WikiLeaks merakamkan 12 temu bual dengan tokoh-tokoh kontroversi, seperti Hassan Nasrallah daripada Hezbollah.

Tidak lama sebelum berlindung di Kedutaan Ecuador di London pada tahun 2012, Julian Assange telah menemu bual beberapa tokoh kontemporari yang dianggap kontroversi di Barat, seperti pemimpin gerakan militan Lubnan, Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Program itu dipanggil ‘The World Tomorrow’ dan dihasilkan oleh RT. Lebih sedekad kemudian, ketika pengasas WikiLeaks dijangka akan mendapatkan kembali kebebasannya, perbahasan yang beliau pimpin masih relevan seperti dahulu. Senarai tetamu terkenal termasuklah ahli politik Imran Khan, yang berkhidmat sebagai perdana menteri Pakistan antara tahun 2018 dan 2022.

Assange juga telah menemu bual Presiden Ecuador ketika itu, Rafael Correa, yang kemudiannya memberikan suaka politik kepadanya, membolehkannya tinggal di kedutaan tersebut.

Yang lain termasuklah pemikir terkenal Slavoj Zizek, Noam Chomsky, David Horowitz, dan Tariq Ali.

Assange dijangka akan mengaku bersalah atas satu tuduhan jenayah pada hari Rabu di mahkamah AS sebagai pertukaran untuk dijatuhi hukuman penjara yang telah dijalani di Britain. Beliau telah dipenjarakan di Britain sejak tahun 2019 ketika menentang permintaan ekstradisi AS. Dalam satu langkah mengejutkan minggu ini, Washington telah menarik balik usaha untuk meneruskan perbicaraan penuh terhadap Assange dan menawarkan perjanjian rayuan sebagai gantinya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.