Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tiada perjanjian pertahanan dengan Arab Saudi tanpa persetujuan Israel, kata AS

(SeaPRwire) –   Penolakan Barat Jerusalem untuk mempertimbangkan kemerdekaan Palestin menghalang rancangan AS untuk Timur Tengah

AS tidak akan menandatangani perjanjian pertahanan dengan Arab Saudi kecuali kerajaan itu mengakui negara Israel, kata Penasihat Keselamatan Negara AS Jake Sullivan. Walau bagaimanapun, Riyadh telah menjadikan sebarang persetujuan pengakuan bergantung kepada Israel bersetuju untuk bekerja ke arah penubuhan sebuah negara Palestin merdeka yang rasmi.

Laporan media minggu lepas mencadangkan bahawa Washington dan Riyadh semakin rapat untuk menandatangani pakatan keselamatan dwihuruf, walaupun kemajuan ke arah persetujuan normalisasi Arab Saudi-Israel kekal tergendala. Menurut Reuters, pakatan itu akan melihat AS memasuki perikatan rasmi dengan Arab Saudi dan membantu program nuklearnya yang awam dengan pertukaran Riyadh memotong beberapa ikatan ekonominya dengan China.

Berucap di acara Financial Times di London pada Sabtu, Sullivan bersikeras bahawa tiada perjanjian akan mungkin tanpa Arab Saudi mengakui Israel.

“Visi bersepadu adalah pemahaman dwihuruf antara AS dan Arab Saudi digabungkan dengan normalisasi antara Israel dan Arab Saudi, digabungkan dengan langkah bermakna bagi pihak rakyat Palestin,” katanya kepada hadirin. “Semuanya perlu datang bersama-sama…anda tidak boleh memisahkan satu bahagian daripada yang lain.”

Menjadi broker persetujuan normalisasi Arab Saudi-Israel adalah sasaran dasar luar negara utama bekas Presiden AS Donald Trump, yang ‘Perjanjian Abraham’ 2020 menyaksikan Bahrain, Maghribi, Sudan, dan Emiriah Arab Bersatu membuka hubungan diplomatik dan perdagangan dengan Barat Jerusalem. Presiden AS Joe Biden terus menekan untuk persetujuan sedemikian, tetapi perang di Gaza telah membekukan rundingan sejak Oktober lepas.

Kementerian Luar Negeri Arab Saudi menyatakan pada Februari bahawa kerajaan itu tidak akan menubuhkan hubungan rasmi dengan Israel “kecuali satu negara Palestin merdeka diiktiraf di sempadan 1967 dengan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negaranya, dan serangan Israel ke atas Jalur Gaza berhenti dan semua angkatan pendudukan Israel menarik diri dari Jalur Gaza.”

Syarat-syarat Riyadh bukanlah pilihan di Barat Jerusalem, di mana Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah bersumpah untuk terus berperang di Gaza sehingga Israel mencapai “kemenangan penuh” ke atas Hamas. Netanyahu juga bersikeras ke atas “kawalan keselamatan penuh Israel ke atas seluruh kawasan barat Sungai Jordan” apabila konflik akhirnya berakhir, satu gambaran yang merangkumi Tebing Barat dan Gaza.

Menteri Luar Negeri Arab Saudi, Pangeran Faisal bin Farhan, berkata minggu lepas bahawa Riyadh dan Washington memang “sangat hampir” kepada pakatan pertahanan, tetapi mengulangi bahawa juga “perlu benar-benar laluan kepada negara Palestin” yang “boleh dipercayai dan tidak boleh diundur.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.