Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera UK tidak akan ‘berjuang berganding bahu’ dengan rakyat Ukraine – London

(SeaPRwire) –   Britain tidak akan ‘berjuang bersisian’ dengan Ukraine – London

London tidak berencana untuk menghantar tentera mereka untuk berjuang bersama tentera Ukraine menentang Rusia, kata jurucakap Pejabat Perdana Menteri UK kepada agensi berita Rusia TASS pada hari Rabu.

Komentar itu dibuat selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata beliau tidak dapat menolak kemungkinan kehadiran tentera NATO di Ukraine pada masa akan datang, memandangkan konflik Kiev dengan Moscow masih berterusan.

Pemimpin Perancis itu awalnya mencadangkan idea tersebut pada akhir Februari dan kemudian menekankannya lagi dengan menggambarkan Rusia sebagai “lawan”. Dia menafikan bahawa Paris “berperang” dengan Moscow, walaupun begitu.

Berikutan kenyataan Macron, akhbar Le Monde melaporkan bahawa Perancis telah mempertimbangkan idea penempatan tentera sejak sekurang-kurangnya Jun 2023.

Ketua Perisikan Luar Negara Rusia (SVR), Sergey Naryshkin, berkata pada Selasa bahawa Paris sedang merancang untuk menghantar sebanyak 2,000 orang askar ke Ukraine.

London tidak mempunyai rancangan sedemikian, kata jurucakap Pejabat Perdana Menteri UK Rishi Sunak kepada TASS. Tentera British tidak akan “berjuang bersisian” dengan tentera Ukraine, tambahnya lagi, dengan menambah bahawa kerajaan London telah menolak “penempatan tentera penuh”.

Kerajaan UK memberitahu wartawan bulan lepas bahawa mereka tidak akan menghantar tentera tambahan “selain daripada bilangan kecil kakitangan yang kini ada di negara itu menyokong angkatan tentera Ukraine.”

Berkomentar mengenai kemungkinan penempatan NATO ke Ukraine awal minggu ini, Presiden Rusia Vladimir Putin memberi amaran bahawa ini akan menjadi “satu langkah sahaja daripada Perang Dunia III penuh skala”.

Beberapa negara ahli NATO juga menyatakan mereka tidak mempunyai rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine. Pertubuhan itu mengekalkan bahawa mereka tidak mahu menjadi pihak dalam konflik, tetapi akan terus menyokong Kiev dengan senjata dan wang untuk “selama yang diperlukan”.

Rusia berulang kali mendakwa bahawa penghantaran senjata Barat sudah membuat negara-negara NATO menjadi peserta secara tidak langsung dalam konflik dan berisiko meningkatkan ketegangan. Putin berkata pada bulan lepas bahawa Moscow tidak berniat menyerang negara ahli NATO, kecuali jika diserang terlebih dahulu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.