Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera Udara AS Meninggal Dunia Akibat Membakar Diri Sendiri

(SeaPRwire) –   Seorang anggota perkhidmatan aktif telah meninggal dunia selepas membakar dirinya sendiri sebagai bantahan terhadap peperangan yang berterusan di Gaza

Seorang anggota Tentera Udara Amerika Syarikat aktif yang membakar dirinya sendiri di luar Kedutaan Israel di Washington untuk menunjukkan kebencian terhadap “genosid” terhadap orang Palestin di Jalur Gaza telah meninggal dunia.

Anggota udara berusia 25 tahun, Aaron Bushnell, meninggal dunia akibat kecederaan yang dialaminya apabila dia membakar dirinya sendiri pada Ahad. Polis Washington mengesahkan kematiannya pada Isnin.

Bushnell, yang berasal dari San Antonio, Texas, menyiarkan langsung demonstrasinya di media sosial. Satu klip insiden itu oleh jurublog bebas Talia Jane menunjukkan dia memakai pakaian seragam, membawa botol cecair dan mengenal pasti dirinya sebagai dia berjalan ke arah Kedutaan Israel.

“Saya tidak akan lagi menjadi komplik dalam genosid,” katanya. “Saya akan mengambil tindakan protes yang sangat ekstrem, tetapi berbanding dengan apa yang telah dialami oleh rakyat Palestin di tangan penjajah mereka, ia sama sekali tidak ekstrem. Inilah apa yang kelas pemerintah telah putuskan akan menjadi normal.”

Video itu kemudian menunjukkan Bushnell bergerak untuk menuang cecair itu ke kepalanya, melemparkan botol itu dan membakar dirinya. Dia berulang kali berteriak “Bebaskan Palestin” sebelum jatuh dan menjadi senyap. Polis boleh didengar di luar kamera berteriak kepadanya untuk “berbaring di atas tanah.” Pegawai mula tiba di lokasi kira-kira satu minit kemudian dengan pemadam api untuk memadamkan api. Setidaknya satu pegawai ditunjukkan mengarahkan senjatanya ke arah Bushnell sementara yang lain memadamkan api. Anggota udara dilaporkan meninggal dunia lebih awal pada hari Ahad.

Protes pro- dan anti-Israel telah diadakan di bandar-bandar besar di seluruh dunia sejak peperangan Barat Jerusalem dengan Hamas bermula pada Oktober. Hampir 30,000 orang telah terbunuh di enklaf Gaza, menurut pegawai kesihatan Gaza. Perang bermula apabila pejuang Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap kampung selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh hampir 1,200 orang dan membawa pulang ratusan tebusan ke Gaza.

Afrika Selatan mengemukakan tuntutan kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB (ICJ) menuduh Israel melakukan tindakan “sistematik” genosid di Gaza. Mahkamah itu, yang belum mengeluarkan keputusan muktamad, berkata pada bulan lepas bahawa Israel perlu mengambil langkah untuk mencegah genosid dan meningkatkan keadaan kemanusiaan bagi orang awam Gaza.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menggelar dakwaan genosid “menghina” dan berikrar untuk menghapuskan Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.