Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera Laut AS Ditahan Selepas Mengugut Untuk ‘Padam’ Orang Putih

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki hitam New Jersey yang menyertai tahun lepas dituduh merancang untuk melakukan pembunuhan beramai-ramai

Seorang anggota Kor Marin Amerika Syarikat yang menamatkan latihan asas tahun lepas telah ditahan atas dakwaan bahawa beliau mengancam untuk membunuh sebanyak mungkin orang putih.

Joshua Cobb, seorang berusia 23 tahun dari New Jersey asal, telah dipenjara pada 10 Mei dan diberhentikan daripada Kor Marin pada hari yang sama. Sehingga itu, beliau telah berkhidmat sebagai anggota pertama kelas Joshua Cobb dalam Divisyen Marin Pertama di California. Beliau dituduh menghantar ancaman melalui internet, yang boleh dihukum sehingga lima tahun penjara dan denda $250,000.

Peguam Persekutuan mengesahkan penangkapan Cobb pada Isnin, dengan merujuk kepada ancaman yang dibuat sejak Disember 2022, kira-kira enam bulan sebelum beliau menyertai tentera. Seorang jurucakap Kor Marin memberitahu bahawa Divisyen Marin Pertama telah mengetahui dakwaan terhadap Cobb daripada pihak berkuasa awam di New Jersey.

Peguam Persekutuan menyatakan satu kenyataan media sosial di mana Cobb mengancam untuk “menyebabkan kekacauan dalam komuniti orang putih.” Kenyataan itu berkata, “Sebab saya khususnya mahu menyasarkan orang putih adalah kerana sebagai lelaki hitam, mereka tidak akan pernah memahami perjuangan saya . . . . Saya mahu memusnahkan mereka – semuanya benar-benar, tetapi dalam kes ini, sebanyak yang mungkin saya boleh.”

Kenyataan itu menunjukkan bahawa Cobb merancang untuk melaksanakan serangannya terhadap orang putih pada tahun 2023 di New Jersey. “Saya belum memilih tarikh tepat, tetapi saya akan pastikan ia berhampiran cuti penting kepada bangsa mereka,” katanya didakwa. “Saya sudah mempunyai lokasi yang difikirkan sejak setahun yang lalu, dan saya yakin tiada seorang pun di sana yang bersenjata untuk dapat menghentikan saya daripada menyembur mereka ke tanah.”

Mesej kemudian, yang dikemukakan pada bulan April dan Mei 2023, menunjukkan bahawa Cobb sedang berlatih untuk serangan sambil mengumpul peluru. “Saya berharap saya akan maju kepada pembunuh bersiri kerana saya benar-benar membenci hidup, lelaki. Tetapi suatu hari nanti, semua akan menderita. Saya janji saya akan membuat semua orang merasakan kesakitan saya – kesakitan saya yang dalam, tulus, mentah dan tajam.”

Cobb mengakui dalam kenyataan kepada pihak penguatkuasaan undang-undang bahawa beliau menulis kenyataan ancaman itu, kata peguam. Mereka menambah bahawa beliau juga memberitahu penyiasat bahawa beliau “mengagumi” penembak beramai-ramai dan bahawa beliau pernah mempertimbangkan lokasi seperti pusat kecergasan dan kedai Aldi untuk serangannya.

Mesej ancaman lanjut ditemui dalam pencarian telefon bimbit Cobb, kata peguam. Mesej itu menunjukkan bahawa Cobb melihat pembunuhan beramai-ramai sebagai satu-satunya cara untuk melarikan diri daripada kesakitannya. “Saya sudah bersedia untuk memasuki bahagian yang baik dalam kisah saya, di mana saya mula mengambil anda bajingan keluar dan membunuh anda semua,” kata satu mesej.

Bekas anggota Marin dan bekas anggota perkhidmatan Amerika Syarikat yang lain telah melakukan beberapa pembunuhan beramai-ramai terburuk di Amerika. Satu analisis Oktober 2023 oleh mendapati bahawa 26% penembak beramai-ramai dalam tempoh 60 tahun mempunyai latar belakang tentera. Salah satu kes yang paling terkenal melibatkan bekas anggota Marin yang memanjat menara jam di Universiti Texas pada tahun 1966 dan melakukan serangan tembakan yang mengorbankan 14 nyawa dan mencederakan 33 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.