Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Taiwan sahkan kehadiran pasukan khas AS

(SeaPRwire) –   Ketua pertahanan Taiwan mengesahkan tentera khas Amerika Syarikat berlatih tentera pulau itu, dengan sesetengah berpangkalan enam batu dari China daratan

Anggota pasukan khas Amerika Syarikat berpangkalan di sesetengah pulau luar Taiwan menjalani latihan tentera pulau itu, ketua pihak berkuasa pertahanan pulau itu Chiu Kuo-cheng mengesahkan kepada media pada Khamis.

Pegawai itu diminta mengesahkan laporan media mengenai kehadiran tetap tentera Amerika Syarikat di Taiwan ketika sidang media selepas mendengar perbahasan parlimen, laman web berita Taiwan Focus menulis pada Khamis. Chiu mengesahkan bahawa anggota perkhidmatan Amerika Syarikat menjalani latihan tentera Taiwan, membantu mereka mengenal pasti kelemahan dan buta huruf.

Minggu lepas, laman berita pasukan khas Amerika Syarikat SOFREP menulis bahawa ‘Green Berets’ Amerika Syarikat dirancang untuk dikerahkan ke Taiwan untuk bertindak sebagai pemerhati latihan tetap dan mempersiapkan unit khas pulau itu. Ini mewakili perubahan daripada amalan terdahulu yang menyaksikan lawatan kerap tetapi bukan tetap oleh peribadi Amerika Syarikat ke kemudahan latihan Taiwan, laporan itu menyatakan. Pasukan tetap Amerika Syarikat, menurut artikel itu, akan berpangkalan di Kepulauan Kinmen, enam batu dari daratan China.

Beijing menganggap pulau berkuasa sendiri sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulat China, dan telah berulang kali memberi amaran terhadap pengisytiharan kemerdekaan rasmi. Walaupun Taiwan memerintah sendiri sejak 1949, kebanyakan masyarakat antarabangsa, termasuk Amerika Syarikat, tidak secara rasmi mengiktirafnya sebagai negara berdaulat.

Walaupun Amerika Syarikat tidak secara rasmi menyokong kemerdekaan Taiwan, ia mengekalkan hubungan keselamatan dengan pulau itu. Di bawah ‘Akta Ketahanan Taiwan 2022’, untuk ‘menghalang keganasan Republik Rakyat China (PRC) terhadap Taiwan’ Amerika Syarikat diberi kuasa untuk menggunakan sehingga $2 bilion setahun dalam geran tentera untuk menyokong keselamatan pulau itu sehingga 2027.

China daratan telah mengutuk peningkatan putaran peribadi tentera Amerika Syarikat ke pulau itu. Amerika Syarikat sentiasa mementingkan kepentingan sendiri, dan Taiwan hanyalah ‘pion’ yang digunakannya terhadap China daratan, kata jurucakap Chen Binhua pada Rabu. Beliau mendakwa dengan ‘sangat bersekutu dengan Amerika Syarikat untuk melaksanakan program latihan tentera yang dipanggil’, kepimpinan politik Taiwan secara beransur-ansur ‘memacu rakyat Taiwan ke dalam krisis.’

“Sebarang cubaan untuk menuntut ‘kemerdekaan’ melalui cara tentera atau bergantung kepada kuasa luar untuk ‘kemerdekaan’ hanya akan membawa bahaya dan akhirnya membawa kepada pemusnahan diri untuk Taiwan,” beliau memberi amaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.