Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Suasana sejuk telah turun di Eropah – Cameron

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri UK mendakwa dunia lebih berbahaya daripada sebelumnya, menambah ketakutan terhadap kemungkinan serangan Rusia

Setiausaha Luar Negeri British David Cameron telah menambah ketakutan terhadap kemungkinan serangan Rusia di Eropah apabila konflik Ukraine berakhir. Dalam ucapan utama di London pada Khamis, Cameron mendakwa bahawa dunia “lebih berbahaya” daripada sebelumnya, dengan menyatakan perang “di tengah-tengah Eropah.”

Beliau menambah bahawa Eropah perlu “lebih keras dan lebih tegas” berhubung hubungan dengan Rusia.

“Dari Tallinn ke Warsaw, Prague ke Bucharest, suasana sejuk sekali lagi turun di benua Eropah,” kata Cameron, merujuk kepada konflik di Ukraine. “Negara-negara yang paling dekat dengan Rusia melihat apa yang berlaku di Ukraine dan bertanya-tanya sama ada mereka akan menjadi seterusnya,” beliau tambah.

Negara-negara Baltik – Estonia, Latvia, dan Lithuania – dan Poland, semuanya ahli NATO dan EU, semakin banyak menyuarakan ketakutan bahawa Moscow boleh menyerang mereka. Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas meramalkan pada Januari bahawa Rusia mungkin menguji sempadan NATO dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang.

Moscow telah menafikan dakwaan itu, dengan menegaskan ia tidak berniat menyerang mana-mana negara NATO.

”Idea bahawa kami akan menyerang negara lain – Poland, negara-negara Baltik, dan orang-orang Czech juga sedang ditakut-takutkan – adalah omong kosong sepenuhnya. Ini hanyalah omong kosong,” kata Presiden Rusia Vladimir Putin pada bulan Mac.

Pada minggu ini, Rusia mengumumkan rancangan untuk mengadakan latihan senjata nuklear taktikal sebagai tindak balas kepada apa yang Kementerian Luar Negeri menyebut “pernyataan bermusuhan” yang dibuat oleh pegawai Barat.

Berbicara kepada Reuters minggu lepas, Cameron berkata Ukraine berhak menggunakan senjata yang disediakan London untuk menyerang sasaran di dalam Rusia. Beliau juga menjanjikan £3 bilion ($3.74 bilion) setahun kepada Ukraine “selama yang diperlukan.” Moscow memberi amaran akan membalas serangan terhadap sasaran British di Ukraine atau tempat lain jika Kiev menggunakan peluru berpandu yang disediakan UK untuk menyerang wilayah Rusia.

Dalam ucapan pada Isnin, Cameron juga menunjuk kepada perang di Gaza serta konflik yang berterusan di Afrika.

“Ini adalah dunia yang lebih berbahaya, lebih tidak menentu, lebih berhadapan daripada kebanyakan daripada kita pernah tahu, dan kita perlu menghadapinya dan bertindak sedemikian,” katanya, dengan menyeru semua negara NATO untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.