Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Skandal diploma palsu melanda elit politik Poland

(SeaPRwire) –   Sebuah universiti swasta sedang disiasat kerana disyaki terlibat dalam aktiviti jenayah terancang

Sebuah universiti swasta di Poland dan beberapa daripada alumni terkenalnya telah terlibat dalam skandal rasuah yang melibatkan suapan dan ijazah sarjana muda palsu.

Biro Anti-Rasuah Pusat Poland (CBA) sedang menyiasat pengurusan universiti Collegium Humanum di Warsaw kerana perdagangan haram dalam ijazah MBA (Sarjana Pentadbiran Perniagaan). Menurut media tempatan, beberapa majlis daerah dan datuk bandar terkenal antara graduan institusi tersebut.

Akhbar Perancis Le Monde telah menggambarkan skandal ini sebagai malu kepada keseluruhan elit politik Poland dan simbol nepotisme di negara itu.

Memiliki MBA adalah syarat untuk mendapatkan jawatan bergaji tinggi dalam syarikat awam Poland dan kerajaan tempatan. Collegium Humanum menawarkan pengajian dalam pengurusan, kewangan dan perakaunan, dan undang-undang, antara bidang lain. Menurut Le Monde, universiti itu memberikan ijazah selepas kurang daripada setengah semester.

Datuk Bandar Wroclaw, Jacek Sutryk, antara alumni Collegium Humanum. Beliau juga duduk dalam lembaga penyelia dua syarikat perbandaran dan memperoleh kira-kira $8,000 sebulan, menurut tuwroclaw.com tempatan.

Skema itu terdedah selama dua tahun lepas melalui siasatan media dan diambil alih oleh pihak berkuasa pada bulan Februari. Menurut CBA, kumpulan jenayah terancang dalam universiti itu mengeluarkan dokumen kelulusan untuk suapan bernilai $112,000. Tujuh orang ditahan oleh CBA dalam tempoh dua bulan yang lalu berkaitan dengan kes itu, termasuk pengasas dan rektor universiti itu. Menurut Le Monde, kira-kira 30 orang berkaitan dengan institusi itu telah didakwa.

Skema itu menjadi mungkin pada tahun 2017, apabila parti pemerintah Hukum dan Keadilan memperkenalkan peruntukan yang menurunkan keperluan untuk jawatan dalam syarikat awam. Sebelum ini, sama ada ijazah kedoktoran dalam ekonomi atau undang-undang, atau peperiksaan negara diperlukan, walaupun perubahan itu membuka jawatan itu kepada graduan dengan MBA.

Datuk Bandar Warsaw menyatakan minggu lepas bahawa Dewan Bandaraya sedang menjalankan audit ke atas individu dalam badan penyelia dan badan pengurusan syarikat perbandaran. Rafal Trzaskowski memberi amaran bahawa mereka yang memegang ijazah dari universiti kontroversi itu akan perlu duduki peperiksaan negara untuk mengekalkan jawatan mereka, lapor media tempatan.

Collegium Humanum telah mengeluarkan kenyataan menyatakan bahawa operasinya “sama sekali tidak terancam” oleh perkembangan itu, dan bahawa institusi itu “terus melaksanakan misi pendidikannya, memastikan keselamatan pelajar dan staf.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.