Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Senator AS desak Biden henti beri senjata kepada Israel – NYT

(SeaPRwire) –   Presiden diseru Biden untuk berhenti memberikan senjata kepada Israel – NYT

Sebuah kumpulan Demokrat di Senat AS telah menyeru Presiden Joe Biden untuk berhenti memberikan senjata kepada Israel sehingga ia mengangkat sekatan bantuan kemanusiaan AS ke Gaza, menurut laporan New York Times.

Senat mengesahkan undang-undang bantuan keselamatan kebangsaan kecemasan bulan lalu yang akan menghantar tambahan $14.1 bilion bantuan tentera kepada Israel, termasuk $10 bilion untuk senjata serangan bagi negara itu dalam perangnya menentang Hamas.

NYT mengutip surat pada Isnin oleh Senator Bernie Sanders, seorang bebas dari Vermont, dan tujuh Demokrat yang mendakwa dengan terus memberikan senjata kepada Israel, Biden melanggar Akta Bantuan Luar Negeri 1961, yang memperuntukkan bahawa “tiada bantuan” harus diberikan kepada mana-mana negara yang menyekat, secara langsung atau tidak langsung, pengangkutan atau penghantaran bantuan kemanusiaan AS.

“Kami menyeru Anda untuk menjadikan jelas kepada kerajaan Netanyahu bahawa kegagalan untuk segera dan dramatik meningkatkan akses kemanusiaan dan memudahkan penghantaran bantuan selamat di seluruh Gaza akan membawa akibat serius, seperti yang ditetapkan di bawah undang-undang AS sedia ada,” kumpulan itu dilaporkan menulis.

Sanders berasingan memberitahu NYT: “Saya berharap presiden memahami bahawa bilangan ahli Kongres yang semakin meningkat, dan rakyat Amerika secara umum, sudah bosan dan muak melihat kemusnahan kepada rakyat Gaza dan penciptaan kelaparan besar-besaran.”

Biden mengumumkan minggu lalu dalam ucapannya mengenai Keadaan Kesatuan bahawa pasukan AS akan membina dermaga sementara di pantai Gaza untuk membolehkan penghantaran bantuan kemanusiaan dalam skala besar. Keputusan untuk membuka laluan laut bagi bantuan ke Gaza datang di tengah sekatan Israel terhadap penghantaran jalan raya dan amaran yang semakin meningkat mengenai kebuluran meluas di kalangan 2.3 juta orang Palestin.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas kumpulan militan itu menyerang bandar-bandar selatan Israel dengan tidak diduga pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan lebih 200 tebusan. Lebih 30,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak permulaan pertempuran tahun lalu, menurut pihak berkuasa tempatan.

PBB telah memberi amaran mengenai krisis kemanusiaan tanpa sebelumnya dengan kekurangan makanan dan ubat-ubatan yang teruk. Walau bagaimanapun, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menolak seruan antarabangsa untuk gencatan senjata dan bersumpah untuk teruskan perang sehingga Israel memenangi “kemenangan penuh” ke atas Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.