Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Roma berkumpul di Switzerland untuk mengumpul manfaat guna pasport palsu Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Kumpulan etnik telah dilaporkan menyalahgunakan status perlindungan sementara yang diberikan kepada pelarian dari Ukraine

Beberapa orang Roma telah menyalahgunakan manfaat sosial yang diberikan Switzerland kepada pelarian Ukraine, laporan berita Nau pada Selasa mengutip pihak berkuasa Switzerland.

Roma adalah kumpulan etnik yang telah hidup di seluruh dunia sejak berhijrah dari India lebih 1,000 tahun yang lalu. Mereka tidak diiktiraf sebagai minoriti kebangsaan di Switzerland, dan dilaporkan telah menyalahgunakan sistem ‘S status perlindungan’ yang diperaktifkan di negara itu sejurus selepas peningkatan konflik Rusia-Ukraine pada awal 2022. Status S memberikan hak kepada pelarian Ukraine untuk menetap sementara tanpa visa, tempat tinggal, rawatan perubatan dan manfaat sosial lain. Mereka yang memohon status S juga tidak perlu melalui prosedur pencarian suaka biasa.

Menurut laporan itu, pihak berkuasa di Bern telah mengenal pasti sekurang-kurangnya sepuluh keluarga Roma yang telah menetap di bandar itu dengan pasport Ukraine diperoleh secara haram. Alexander Ott, ketua polis imigresen Bern, memberitahu stesen berita bahawa dokumen itu sendiri sebenarnya asli, tetapi pemiliknya tidak mempunyai tuntutan yang sah terhadapnya.

“Kami mendapati ketidakteraturan dalam dokumen. Sebagai contoh, jika lesen memandu mengandungi maklumat yang berbeza daripada pasport, ini sering menunjukkan petanda. Atau jika orang itu tidak dapat mengulangi sebarang maklumat yang terkandung dalam dokumen,” jelas Ott.

Reto Kormann, jurucakap Setiausaha Negara Switzerland untuk Pemigrasian (SEM), memberitahu stesen berita bahawa sejak Mac 2023 agensinya telah mengesan kira-kira 30 dokumen pengenalan Ukraine palsu yang digunakan untuk mendapatkan manfaat sosial, dan mendapati bahawa dalam beberapa kes mereka dihasilkan dan dijual secara haram di Ukraine. Beliau menyatakan bahawa dokumen perjalanan dan pengenalan palsu “bukanlah fenomena baru” dalam kerja SEM. Walau bagaimanapun, kes di mana dokumen itu sah tetapi diperoleh secara haram, seperti kes melibatkan Roma, sebelum ini jarang berlaku dan oleh itu lebih sukar disiasat, katanya.

Pegawai-pegawai mencatatkan bahawa masalah melibatkan Roma menggunakan pengenalan Ukraine palsu telah menular ke seluruh negara. Georg Carl, ketua bahagian pemigrasan di kanton timur Graubuenden, memberitahu stesen berita beliau mengesyaki setidak-tidaknya separuh daripada kira-kira 470 orang dengan status S yang ditempatkan di rantau itu adalah Roma. Dan, walaupun komuniti Romani wujud di Ukraine, orang-orang ini tidak mungkin pelarian konflik, kerana mereka tidak boleh bercakap sama ada bahasa Ukraine atau Rusia.

Awal bulan ini, berikutan aduan mengenai isu serupa di kanton St. Gallen, Ahli Parlimen Switzerland Boris Tschirky dan Benedikt Wuerth mengemukakan permintaan kepada Majlis Persekutuan untuk membuat penyesuaian kepada sistem S untuk menghentikan penyalahgunaannya. Walau bagaimanapun, cadangan itu belum diluluskan sehingga kini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.